fbpx
-10.2 C
София

Точните стъпки, които трябва да предприемете, ако телефонът ви се намокри

Най-четени

Какво трябва да правим, ако смартфонът ни се намокри? Колкото и да го пазим, всичко се случва. Дали ще го залеем с нещо, ще го изпуснем във вода или просто ще го навали дъжд – няма значение. Добрата новина е, че ако се случи, шансовете да го спасим, не са безнадеждни. 

Трябва да следвате правилната последователност от действия и да реагирате максимално бързо.

Дори хората с водоустойчиви телефони трябва да имат предвид тези неща, защото те също могат да бъдат повредени от течност. Няма напълно водоустойчиво устройство, а такова, което издържа на определено количество вода и за определено ограничено време. 

Мит или реалност е заравянето на джаджата в ориз?

Това е може би най-често срещания съвет в Интернет. Краткият отговор е, че оризът наистина има определени свойства да абсорбира влага, но той не е наш съюзник. Заради нишестето в него, при абсорбацията става лепкав и мек. В този случай самият той може да нанесе повреда. А се оказва и, че реалната абсорбация, поне в този сценарий, не е никак голяма.

USA Today проведе експеримент, за да провери доколко ефективен е оризът при изсушаването на мокри телефони. То установи, че оризът изсушава устройството дори по-бавно, отколкото, ако просто го оставите да изсъхне от самосебе си. За 48 часа оризът е изтеглил едва 13% от водата. Ето какво да направите вместо това:

Изключвате незабавно устройството и не го пускате повече

Електричеството е това, което убива мокрия смартфон. То не се разбира никак добре с влагата. Устройството трябва да стои изключено дълго време, поне 48 часа. Трябва да изсъхне напълно. 

Следващата стъпка е да се опитате да изведете колкото се може повече течност. Има и няколко начина как да НЕ го правите.

Разделете устройството на възможно най-много части. Разбира се, не ви предлагаме да извадите отвертките и да го разглобите. Това може да усложни повредата, а и да анулира гаранцията ви. Отстранете всичко, което е възможно – защитния калъф, SIM картата, SD картата и батерията (ако е сменяема).

Използването на сешоар изглежда резонно на хартия, но може да има обратен ефект. Топлината няма да пощади деликатните компоненти в корпуса, поврежда уплътненията и екрана. Не трябва да оставяте устройството на пряка слънчева светлина.

Вместо това го вземете и го разклатете леко. Постарайте се да изкарате максимално много вода през портовете. Може да си помогнете единствено с флакон с компресиран въздух, но внимавайте да не вкарате влагата навътре. След това избършете всичко със суха микрофибърна кърпа.

Оставете телефона до някакъв вентилатор, за да изсъхне до край отвън и във всички портове.

Следващата стъпка е да го затворите в някакъв контейнер с изсушаващ агент. Идеални за целта са пакетчетата като тези в кутиите за обувки. В тях има силициеви гелове. Може да ги намерите в търговската мрежа с наименованието „Силикагел“. Хубаво е да имате под ръка, за да реагирате бързо при нужда. Те абсорбират водата много добре и реално могат да са от полза – противно на ориза. 

След като устройството изсъхне, сглобете го и се опитайте да го включите. Ако проработи, сте успели. Следете го в следващите седмици, за да сте сигурни, че всичко функционира както трябва. В случай на проблем, вече ще трябва да се намеси сервиз. 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини