Турските следователи поискаха помощта на Apple за разблокиране на iPhone и Mac

0
29

Следователите от Главната прокуратура на Анкара поискаха помощта на Apple, за да получат достъп до смартфона iPhone и компютъра Mac на убиеца на руския посланик в Турция Андрей Карлов. Разследването иска да получи информацията от електронната кореспонденция на престъпника.

Десет дни преди да нападне руския посланик, Мевлют Мерт Алтънаш е започнал подготовката за убийството, събирайки информация за Карлов в интернет. Следователите са приложили към следствието всички запитвания по темата. Използвана е търсачката на Google, а преди покушението Алтънаш е изтрил от електронната си поща няколко писма и е изтрил акаунтите си в Twitter и Facebook.

Следователите са възстановили електронно писмо, в което е написано: „Трябва да направиш това по волята на Аллах„. Специалистите са прегледали SMS и Facetime позвъняванията за периода от 15-ти до 29-ти ноември 2016 година. Понеже смартфонът и компютърът са продукция на Apple, прокуратурата официално се обърна към истанбулското представителство на технологичния гигант за да получи помощ за разблокиране на устройствата.

За изясняване на цялостната картина на престъплението, следствието трябва да разполага с изтритите данни от електронната поща и да получи достъп до социалните мрежи, използвани от убиеца.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари