Не е тайна, че микротранзакциите са един от бичовете на мобилния свят, примамвайки – или понякога направо изнудвайки – потребителите да плащат уж малки суми директно от приложението или играта, за да преодолеят изкуствено поставени прегради.

И хората очевидно са ОК с това.

Ново проучване показва, че през 2017 г. микротранзакциите са се увеличили с цели 23 процента. През 2016 г. средният iOS потребител е плащал 47 долара годишно за микротранзакции, докато през миналата тази сума вече е 58 долара. Подобна тенденция обаче се харесва както на самите разработчици, така и на Apple, тъй като гигантът прибира процент от всеки похарчен долар.

Без изненада, именно мобилните игри са основният източник на микротранзакции. По данни на Sensor Tower, потребителите дават 62 процента от всичките си суми, за да съкратят времето за чакане в игри, да завъртят още веднъж виртуалната рулетка, за да им се падне нов герой или нещо подобно.

Другата категория, където преобладават микротранзакциите, са т.нар. лайфстайл приложения като Tinder. Там плащанията са скочили с цели 110 процента за една година, макар че стойностите не са толкова големи. Най-малко плащат хората за микротранзакции в музикални приложения.

Средно за 2017 г. iOS потребителите са свалили 45 приложения, което е с четири повече от предната година. Отново най-много се свалят игри, което обяснява и тенденцията за повече микроплащания там.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Боргъс
Боргъс

Въй… Тъжно. Така се изразяваха едни колежки от Бургас. Да не сте вие, бе, момичета?

Ратнемок
Ратнемок

„…И хората очевидно са ОК с това…“

Това „ОК“ как трябва да се тълкува? Моля, не замърсявайте Българския език с „модерни“ чуждици. Не сме на улицата, че да си ползваме жаргончета!

Petar
Petar

Рядко пиша, но като видя подобни статии ми призлява. Та обяснете моля, защо е тържно и лошо това, че и статия сте му отделили. Аз като IT не можах да схвана, моля обяснете г-н Иво Цеков. Как така увеличението на мини транзакции през приложения са нещо тъжно ? Приложения в които хора са вложели труд и специфични познания за създаването на нещо качествено или съответно нещо некачествено, но така или иначе бай Ганьо е казал „Имал си бол пари – платил си я“. Надявам се подобни статии с информативна стойност 0 не са просто да си запълните минимума от статии,… Виж още »