Учени създададоха революционна камера за смартфони без обектив

1
39

Изследователи от Калифорнийския технологичен институт представиха революционно изобретение – камера за мобилен телефон без обектив. Устройството не е сложно, благодарение на което смартфона може да остане ултратънък.

Както съобщава порталът Engadget, изобретението на учените – това е чип с оптична фазирана решетка. В качеството на замяна на обектива тук се използва математиката. Фокусът се променя благодарение на временна задръжка на светлината, която се получава от различни места на чипа.

Един от авторите на изобретението, проф. Али Хаджимири твърди, че такава камера може мигновено да превключва по подобие на обектива от „рибешко око“ на „телеобектив“ благодарение на разликата в получаването на светлината.
През 2014 г. екипът от учени доказа, че подобна технология може да се използва за създаване на проектор, който може да се побере вътре в смартфона. Също така тази схема позволява превръщането на мобилното устройство в точен 3D-скенер.

Към момента, изследователите са създали 2D-камера без обектив, способна да заснема изображения с ниска резолюция. Направените снимки, разбира се, не се сравняват с тези, които прави iPhone. Но това е само първата стъпка към доказателството, че технологията работи.

Чипа включва 64 сензора. Екипът възнамерява да подобри камерата, за да създава изображения с висока разделителна способност.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Светльо
Светльо

„Направените снимки, разбира се, не се сравняват с тези, които прави iPhone.“

Вижте как тъничко ни пързалят реклама на айфон, уж по между другото.