Фалшив софтуер против Trojan за плашливи клиенти

0
59

Виждали ли сте онези противни изскачащи рекламки, според които, рекламираният от тях софтуер е открил вирус в системата на компютъра Ви? А се оказваше, че всъщност те, самите, са носители на малуер. Е, сега този проблем се появява и при Android. Но, ако сте достатъчно образовани по темата и знаете, че:
1) Не се нуждаете от антивирусен софтуер, ако сваляте приложенията за телефона си директно от Play Store (с изключение на такива случаи) или други оторизирани места
2) ако не зареждате несигурни приложения, боклука не би бил особен проблем
не трябва да имате особени проблеми.

Горепосоченият проблем е открит от руската антивирусна компания Doctor Web (нормално е компанията да е руска, защото Русия е една от трите най-често инфектирани държави, що се отнася за малуер за Android, заедно с Индия и Китай). Trojan-a се проявява като вътрешна реклама за антивирусен софтуер, но при отваряне на линка, на устройството се инсталира приложение, наречено Android.Fakealert.4.origin. От този момент нататък, то започва да твърди, че открива вируси и да убеждава собственика на устройството, че телефонът му е бил компрометиран (което е истина, но източник на проблема се явява точно това приложение). Евентуално, то ще поиска номер на банкова карта „за да бъде закупена пълна версия“.

Стар трик за нов пазар. Както споменах по-горе, за мислещите потребители това не би било проблем и по-общо – единственият начин Android устройство да бъде заразено с малуер е собственикът на устройството да го инсталира. Ако не инсталирате съмнителни приложения с неизяснен произход, няма да имате проблеми. Така че, ползвайте Play Store, GetJar или пък Slide ME, като добри алтернативи.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за