ФБР се зае с разблокирането на още един iPhone

0
46

Засега не е известно дали ФБР отново ще потърси помощ от Apple.

 

Когато през месец февруари тази година ФБР поиска от Apple да разблокира iPhone 5c на терориста от Сан Бернардино, директорът на Бюрото Джеймс Коми обеща, че тази стъпка е еднократна и изключителна. Той увери всички, че неговата институция няма да започне безразборно да отключва телефоните на всички потребители. Но ето че след осем месеца в ръцете на ФБР се оказа още един iPhone на застрелян терорист. Сега всички се чудят, дали ще последва ново съдебно решение, което да задължи Apple да разблокира този айфон.

По време на вчерашната пресконференция, специалният агент Рич Торнтън (Rich Thorton) съобщи, че ФБР е иззело смартфона на терориста Дахир Адан от забранената терористична организация ИДИЛ. Миналият месец Адан извади нож в търговски център в Минесота и наръга 10 души, след което бе застрелян от полицаите. Както и при случая в Сан Бернардино, айфонът на Адан е защитен с парола. Според Торнтън, ФБР все още търси възможност да разблокира iPhone и да получи достъп до информацията в него.

Специалният агент отказа да съобщи какъв точно модел е този iPhone и каква операционна система се използва. Това е важно, понеже след излизането на iOS 8 през 2014 година, информацията от iPhone и iPad се криптира по такъв начин, че и Apple не може да я декриптира.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари