ФБР хакна iPhone 11 Pro Max с помощта на GrayKey

2
1714

Уеб порталът appleinsider съобщи, че ФБР е успяло да разбие криптирането на смартфона iPhone 11 Pro Max. Но това автоматично повдига въпроса, защо ФБР иска съдействие от Apple за отключването на доста по-старите iPhone в рамките на разследването на стрелбата във военноморската база във Флорида.

Според тази информация, през 2019 година два федерални агента са получили съдебна заповед за осъществяването на обиск във всички имоти на Барис Али Коч, помогнал на брат си да избяга от САЩ, като сред иззетите предмети е бил и един заключен iPhone 11 Pro Max. Адвокатът на Барис заяви, че смартфонът е заключен, а паролата не е съобщавана.

Според представения доклад, ФБР е успяло да отключи този iPhone с помощта на специализираното оборудване GrayKey – устройство на стартъпа Grayshift за криминален анализ, което може да пробива протоколите за сигурност на Apple и да отключи iPhone.

Закономерно възниква въпроса, че ако ФБР е успяло да разбие най-новите защити на Apple, защо се иска съдействието на корпорацията от Купертино за отключването на много по-старите iPhone 5 и iPhone 7 Plus от делото за стрелбата във Флорида?

Миналата седмица ФБР поиска съдействие от Apple за отключването на двата iPhone, собственост на Мохамед Саид Алшарани, обвинен в убийството на трима моряци и в раняването на осем други във военноморската база в Пенсакола, Флорида. Ситуацията бързо ескалира след като Генералният прокурор на САЩ поиска съдействие от Apple, а ден по-късно президентът Тръмп поиска спешното декриптиране на iPhone на този терорист.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари