fbpx
1.8 C
София

Финландските смартфони се отказват от Google Play в полза на „Yandex.Store“

Най-четени

Финландският производител Jolla, разработващ смартфони, базирани на операционна система Sailfish, подписа споразумение за сътрудничество с руската компания „Yandex“. Това се съобщава в англоезичния блог на последната.

На смартфоните, произведени от Jolla, ще бъде предварително инсталиран клиент за онлайн магазина „Yandex.Store“. От него собствениците на апаратите ще могат да свалят Android-приложения. Клиент за Google Play, „официалният“ магазин за Android, няма да присъства на устройствата на Jolla.


Продажбите на първия смартфон на Jolla трябва да започнат до края на 2013 година. Моделът ще струва 399 евро в Европа. Операционната система Sailfish, под чието управление той работи, е „наследник“ на основаната на ОС Linux MeeGo, която планираше да използва в своите устройства Nokia.

През 2011 г. Nokia представи смартфона Nokia N9 на базата на MeeGo, а след това се отказа от проекта. По-късно бивши служители на Nokia основаха собствената компания Jolla и анонсираха смартфони на операционна система Sailfish, използваща разработки от MeeGo.

Особеност на Sailfish е възможността за стартиране на приложения, писани за Android. От разработчиците не се изисква да правят някакви промени в програмите, а системата също така може да се инсталира на смартфони и таблети, работещи на операционната система на Google.

Магазинът за Android-приложения „Yandex.Store“ бе представен през февруари 2013 година. В него вече има 85 000 предложения в 17 категории. Интерфейсът му е достъпен на 37 езика. Няколко производителя, сред които Oppo, PocketBook, Explay и 3Q, предоставиха клиент за „Yandex.Store“ в своите устройства.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини