fbpx
8.2 C
София

Фирменият чип Google Tensor получи необичайно съчетание на CPU-ядра и мощен AI-ускорител

Най-четени

Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Още през август Google анонсира фирмената мобилна еднокристална платформа Tensor. Търсачката заяви, че новият чип ще има разширени възможности за изкуствен интелект, които ще подобрят обработката на изображения и глас в бъдещите смартфони. Компанията вече официално представи флагманските си смартфони Pixel 6, базирани на този SoC, и поговори подробно за неговите характеристики и възможности.

Google не разкрива всички подробности около Tensor, или по-скоро изобщо не разкрива техническите му характеристики, ограничавайки се до общи фрази за това колко прекрасен е този продукт. Но Engadget хвърли светлина върху параметрите на чипа. Съобщава се, че Tensor представлява 5 nm чип, насочен предимно към AI. За работата с машинно обучение и AI е предвиден производителен TPU (Tensor Processing Unit). Неговите спецификации и подробности за производителността също не се разкриват, но Google обяви множество ИИ-функции за Pixel 6, така че TPU трябва да бъде мощен.

Осем-ядреният процесор в устройствата се отличава с наличието на две високопроизводителни ядра Cortex-X1, работещи на честота 2,8 GHz. Това е забележително, тъй като конкурентният Snapdragon 888 има само едно такова ядро. Но останалите клъстери са базирани на по-старите ядра, които се срещат и в чиповете от миналата година. Това са двойка ядра Cortex-A76 от средно ниво с честота 2,25 GHz и четири енергоефективни ядра Cortex-A55 с честота до 1,8 GHz. За обработката на графиките отговаря GPU Mali-G78.

Допълнително време Google отдели и за енергоефективността на новия чип. В сравнение с конкурентите, Tensor ще използва много по-малко енергия за изпълнение на задачите, като превод на съобщенията и видеоклиповете в реално време с помощта на функцията Live Translate, въвеждане на текст с помощта на глас и други задачи, свързани с AI, твърдят от Google. В допълнение, компанията отбеляза, че процесорът на нейния фирмен чипсет ще осигури на Pixel 6 с 80% по-добра производителност в сравнение с Pixel 5, базиран на Snapdragon 765G. Графичната производителност се е увеличила с 370%.

Tensor също ще осигури на смартфоните на Google допълнително ниво на безопасност, тъй като ще работи съвместно с чипа Titan M2, който гарантира защитата на конфиденциалните потребителски данни. Като цяло, Tensor предлага всичко, което бихте очаквали от актуален флагмански чипсет. Как ще се представи чипът в реалния свят ще стане известно след първите тестове на Pixel 6.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини