Флагманските смартфони се търсят все по-малко

4
2825

Ново изследване на компания за пазарни анализи твърди, че премиум смартфоните за последното тримесечие на годината се търсят все по-малко.

Изследователската агенция Counterpoint Research твърди, че смартфоните от най-висок клас отбелязват 7% спад в търсенето на годишна база. Любопитното тук е, че смартфоните с активна поддръжка на пето поколение мобилни мрежи (5G) към днешна дата представляват 5% от продадените смартфони за цитирания период.

По отношение на продажбите, разбивката показва, че отново и безпрецедентно лидер в сектора е южнокорейския технологичен гигант Samsung с общ пазарен дял от 74%, следван от LG с 11% и Vivo с по-скромните 5%. Основно са анализирани продажбите на смартфони за последното тримесечие на годината на територията на страните Южна Корея, Северна Америка и Ктиай, а най-продаваният модел за тримесечието е Samsung Galaxy 10 5G, който държи сериозната една трета от общия брой продажби на смартфони.

От Apple отчитат силни първоначални продажби за най-новите си модели в серията iPhone 11, а освен това виждаме, че предлагането на iPhone XR продължава да е устойчиво, като към момента той представлява най-продаваният модел в този сегмент. Huawei запзва позициите си на лидер в продажбите на смартфони основно заради доминиращата си позиция на пазара в Китай, където 80% от продадените премиум устройства са именно от тази компания. От Counterpoint очакват, че представянето на Huawei ще се вложи на международните пазари, основно заради невъзможността да се използват услугите на Google и други приложения и софтуерни и хардуерни компоненти, разработвани от фирми на територията на САЩ, като част от масираната забрана на американските предприятия да имат бизнес отношения с Huawei, които бяха обявени за заплаха за националната сигурност на страната.

Защо това се случва?

Ако трябва да тълкуваме тези данни, определено не сме изненадани, че търсенето на премиум клас смартфони пада – основната причина е, че към момента средният клас апарати предлагат доста добро съотношение между цена и качество и сносни параметри, които радват потребителите и ги карат да инвестират по-малко в своите мобилни устройства, които макар и на по-ниска цена и някои компромиси, могат да им донесат почти същите производителност и качество. По този начин, за хората се създава положителната възможност да насочат повече средства към дълготрайни и ценни за тях притежания.

От друга страна, редица анализатори твърдят, че според тях спадът ще продължава, особено поради непрестанното покачване на цените на най-високите модели на повечето производители – цените на премиум смартфоните често са четирицифрени числа, които карат хората да се отегчават от „флагманите“ и да търсят интересните за тях устройства в средния и високия среден клас, които към 2019 г. са най-успешния сектор при продажбите на смартфони.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Dvb
Dvb

Нормално, след като телефон за 500лв ми върши прекрасна работа, защо да дам 1500+? Тия 1000 ще инвестирам в нещо друго и ще ми носят пари.

Мустанг
Мустанг

Хм… тая работа за андроид не важи. Апаратите от среден клас що-годе вървят, ама тия евтините…. можеш да се застреляш докато отвори нещо. За разлика от Apple, където хардуерът е почти без значение, тъй като операционнат система(iOS) е достатъчно оптимизирана и работи прилично на модели като iPhone SE, който е само с 2гб рам, а е по-бърз от телефоните от среден клас 2019-та модел… и ще бъде по-бърз и за напред.

Леля Гошка
Леля Гошка

Арсов ти ли си бе …кой е луд че даде 65 инчов телевизор парите за жобна кутия с 5 инча етилифон за 5-иляди лева бре , …наркоман! ???

Георгинел Арсподов BLITZ.BG
Георгинел Арсподов BLITZ.BG

Тихо ей!!!