Флагманските смартфони се търсят все по-малко

4
2852

Ново изследване на компания за пазарни анализи твърди, че премиум смартфоните за последното тримесечие на годината се търсят все по-малко.

Изследователската агенция Counterpoint Research твърди, че смартфоните от най-висок клас отбелязват 7% спад в търсенето на годишна база. Любопитното тук е, че смартфоните с активна поддръжка на пето поколение мобилни мрежи (5G) към днешна дата представляват 5% от продадените смартфони за цитирания период.

По отношение на продажбите, разбивката показва, че отново и безпрецедентно лидер в сектора е южнокорейския технологичен гигант Samsung с общ пазарен дял от 74%, следван от LG с 11% и Vivo с по-скромните 5%. Основно са анализирани продажбите на смартфони за последното тримесечие на годината на територията на страните Южна Корея, Северна Америка и Ктиай, а най-продаваният модел за тримесечието е Samsung Galaxy 10 5G, който държи сериозната една трета от общия брой продажби на смартфони.

От Apple отчитат силни първоначални продажби за най-новите си модели в серията iPhone 11, а освен това виждаме, че предлагането на iPhone XR продължава да е устойчиво, като към момента той представлява най-продаваният модел в този сегмент. Huawei запзва позициите си на лидер в продажбите на смартфони основно заради доминиращата си позиция на пазара в Китай, където 80% от продадените премиум устройства са именно от тази компания. От Counterpoint очакват, че представянето на Huawei ще се вложи на международните пазари, основно заради невъзможността да се използват услугите на Google и други приложения и софтуерни и хардуерни компоненти, разработвани от фирми на територията на САЩ, като част от масираната забрана на американските предприятия да имат бизнес отношения с Huawei, които бяха обявени за заплаха за националната сигурност на страната.

Защо това се случва?

Ако трябва да тълкуваме тези данни, определено не сме изненадани, че търсенето на премиум клас смартфони пада – основната причина е, че към момента средният клас апарати предлагат доста добро съотношение между цена и качество и сносни параметри, които радват потребителите и ги карат да инвестират по-малко в своите мобилни устройства, които макар и на по-ниска цена и някои компромиси, могат да им донесат почти същите производителност и качество. По този начин, за хората се създава положителната възможност да насочат повече средства към дълготрайни и ценни за тях притежания.

От друга страна, редица анализатори твърдят, че според тях спадът ще продължава, особено поради непрестанното покачване на цените на най-високите модели на повечето производители – цените на премиум смартфоните често са четирицифрени числа, които карат хората да се отегчават от „флагманите“ и да търсят интересните за тях устройства в средния и високия среден клас, които към 2019 г. са най-успешния сектор при продажбите на смартфони.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари