Флагманският смартфон Huawei P30 Pro оглави рейтинга на DxOMark

8
3409

Камерата на представения вчера смартфон Huawei P30 Pro бе призната от експертите на лабораторията DxOMark за най-добра на пазара към днешен ден. Както се и очакваше, тя оглави рейтинга на лабораторията.

Телефонът получи обща оценка от 112 точки и по този начин изпревари с 3 точки предишните лидери Huawei Mate 20 Pro, P20 Pro и Samsung Galaxy S10 Plus. Що се отнася до качеството на снимките, новият смартфон вдигна летвата до недостижимо за другите подобни устройства ниво – 119 точки.

Рекордният брой точки е постигнат благодарение на висококачественото оптично увеличение и качествения боке ефект. Високото качество е постигнато с новия хардуер в смартфона: телефото оптиката и ToF сензора. Използваната камера с възможност за оптично увеличение към днешен ден е най-добрата на пазара. В телефона е използвана усъвършенствана технология за обединяване на информацията, постъпваща от различните фотосензори. Именно чрез тази технология се реализира и боке ефекта, който също се оказа най-качествен към днешен ден.

Освен това, камерата осигурява отлични снимки при съвсем слаба осветеност на обектите. Huawei P30 Pro прави великолепни снимки с висока детайлност и незабележим цветен шум, както при много слабо осветяване, така и при много силно фоново осветяване. DxOMark похвали и работата на системата за автоматично фокусиране и светодиодната фотосветкавица. От друга страна, камерата на Huawei P30 Pro има малко по-малък динамичен диапазон в сравнение с Mate 20 Pro.

Основната камера на P30 Pro е четворна: 40 МР (широкоъгълна оптика, апертура F/2,2) плюс 20 МР (ултра широк обектив, апертура F/2,2) плюс 8 МР (телеобектив, светлосила F/3,4) и ToF сензор за регистриране дълбочината на сцената. Четворната камера предлага петорен оптичен, 10х хибриден зум и 50х електронен зум. P30 Pro има рекордно висок за смартфоните ISO показател – 409600 и прави снимки с впечатляващо качество без използването на статив.

При записа на видео, камерата на Huawei P30 Pro не поставя рекорди. В тестовете на DxOMark тя набра 97 точки, което е на нивото на Mate 20 Pro и с една точка по-малко от P20 Pro. Комбинацията от оптична и електронна стабилизация на изображението изцяло премахва вибрациите и сътресенията, но понякога точността на цветовете намалява.

Предната камера на Huawei P30 Pro с резолюция 32 МР получи 89 точки. Това е осезателно повече от предишните лидери Huawei Mate 20 Pro (75) и P20 Pro (72). Но тя не е най-добрата на пазара, понеже предната камера на Samsung Galaxy S10 Plus например, показва по-добър резултат от 96 точки.

Предната камера предлага отличен динамичен диапазон и много добри резултати при снимане в условия на слаба осветеност на сцената. Боке ефектът е отличен, но неговото задействане води до намаляване на динамическия диапазон.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
4 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
5 Автори на коментарите
Satyr73assaМирославЙорданКьорав кон Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Мирослав
Мирослав

„50х електронен зум“- – – – „Koмбинaциятa oт oптичнa и eлeĸтpoннa cтaбилизaция нa изoбpaжeниeтo изцялo пpeмaxвa вибpaциитe и cътpeceниятa, нo пoняĸoгa тoчнocттa нa цвeтoвeтe нaмaлявa.“ – – – – Бих отбелязал, че мощността на оптиката (50х) се доближава до тази на един средно добър телескоп при който в порядъка от 70х зум, може да се наблюдава Марс с размерите на Луната. Аз все пак си мисля, че на този етап, колкото и да е добър оптичния и електронен стабилизатор това е трудно постижимо (без външен стабилизатор, разбира се). Със аматьорският ми p20 много трудно, да не кажа невъзможно беше да… Виж още »

assa
assa

С p900 марс изглежда като няколко пиксела след 83 оптичен и 332 дигитален, така че 70 зум са мнооооого далече от тов да наблюдаваш марс като луната с просто око.

Мирослав
Мирослав

Е ти какво „викаш“ за телескопите под 83 зум направо да ги хвърляме. Има приложения в Google Play които увеличават образа до и повече от 70х зуум, но качеството на образа е толкова лошо (от слабите възможности на оптиката), че дори и да предположим, че стабилизацията е добра не си струва. Ако с твоя p900 наблюдаваш луната е това е новина!

assa
assa

Ти правиш ли разлика между оптичен и дигитален зум, защото като гледам май двете понятия ти се губят след като ми говориш за приложение, което ти „дава“ зум?

Кьорав кон
Кьорав кон

Големи хвалби, голямо лизане на една не огрявана от слънцето човешка част! Ами купувайте си го след като е много хубав. Някаква промяна спрямо предишния модел да има, освен камерата и цената? Миналогодишния процесор оставили и почти всичко от стария модел. Човек и за 500 евро може да се сдобие със сносен телефон, който ще му върши същата работа като този и снимките дори ще са с хубаво качество.

Йордан
Йордан

С цени между 1500 и 2000лв – не, благодаря. Ако ти трябва камера, с тези пари човек може да си купи никак нелош апарат + сносен обектив, които ще правят 10-кратно по-добри снимки от който и да било телефон.

Мирослав
Мирослав

Цените са такива при презентацията. Най – често след излизането на следващата серия, цените значително падат. И един смартфон има и множество други функции.

Satyr73
Satyr73

Купувайте тия боклуци, но вижте грамотните пора какво казват за тази компания:
Докладваните проблеми не са свързани с директно доказателство за подкрепян от китайската държава шпионаж, но критикуват „основната инженерна компетентност и хигиената в киберсигурността“ на Huawei, пише The Financial Times.