Френските компании вече са задължени да гарантират на своите служители „правото да се изключват“ през почивните дни и да не отговарят на обажданията и имейлите от служебната електронна поща. Новият закон, влязъл в сила от 1-ви януари 2017 година, задължава компаниите да дават на своите работници и служители възможност да игнорират техните съобщения, изпращани в извънработно време.

Законодателството задължава предприятия с над 50 души персонал сами да договарят правото на служителите на пълноценна почивка и личен живот, строго определяйки времето, когато работниците и служителите трябва да остават на разположение.

Инициатор на това нововъведение е министърът на труда на Франция Мириам Ел Хомри. Освен това, френските профсъюзи отдавана са обезпокоени от използването на цифровите устройства, водещо до увеличение на незаплатеното работно време, претоварване, безсъница и конфликти. Но новият закон не предвижда никакви санкции за работодателите, които не се придържат към новите правила.

Френският Libération даде много висока оценка на нововъведенията и заяви, че законът е нужен, понеже „работодателите много често преценяват своите работници и служители и тяхната отдаденост към работата по достъпността им в извънработно време„.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!