Функцията за идентификация на потребителя в Samsung Galaxy S8 може да бъде измамена с помощта на снимки

0
181

В сряда, Samsung показа на света новите си смартфони Galaxy S8 и Galaxy S8+. Устройствата могат да се похвалят с напълно безрамкова конструкция, образувайки гладка повърхност без бутони и остри ъгли. Освен това, телефоните са с вградения „умен“ гласов асистент Bixby, който разбира само английски и корейски език.

Но в Galaxy S8 се появи ирис скенер и система за разпознаване на лица. Това са две различни функции. Скенерът на ириса — това е доста надеждна защита, но въпреки това не е много практична, тъй като отключването отнема повече време и трябва да се приближи сензора към очите.

Разпознаването на лица — по-бързия и удобен начин за отключване на смартфона. Както показаха тестовете, системата се задейства точно и много бързо, дори и ако смартфона се държи с вдигната ръка.

Но експерименти са доказали, че тази технология в Galaxy S8 може лесно да се заблуди. Достатъчно е да поставите пред камерата снимка на потребителя и апаратът успешно идентифицира лицето, давайки достъп до своята функционалност.

Samsung предлага функцията да се използва не само за отключване на смартфона, но и за потвърждаване на плащания. Но безопасността по този начин, както може да се уверите от видеото към новината, предизвиква големи съмнения.

Ситуацията се утежнява допълнително с това, че четецът на пръстови отпечатъци, който е по-надеждния метод за идентификация, в Galaxy S8 е преместен от предната на задната част, така че за отключването на смартфона ще трябва всеки път да вземате апарата в ръцете си. Освен това, той е в дясно от обектива на основната камера. Държейки апарата по обичайния начин и гледайки екрана, потребителя ще трябва на сляпо да напипва скенера, а така се зацапва стъклото на обектива на камерата, за което всъщност от Samsung косвено признават, че мястото на модула не е най-удачното.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари