Популярният хакер с никнейм Ben/imbushuo от няколко месеца работи върху възможността операционната система Windows 10 за ARM процесори да може да бъде стартирана на обикновените смартфони.

В край на миналата седмица на специалиста бе зададен въпроса, дали е възможно стартирането на ОС Windows 10 за ARM процесори на смартфона Lumia 950 XL. Хакерът отговори положително, но допълни, че това е много сложно. Но той вече е постигнал доста по този въпрос и продължава тези експерименти.

За да стартира операционната система Windows 10 на смартфон, специалистът създал собствен фърмуер и драйверите AArch64. Това е твърде сложно, понеже тези драйвери управляват и захранването. Но хакерът е сигурен, че ще може да направи така, че ОС Windows 10 за ARM процесори да може да се стартира на почти всички смартфони.

Досега всички подобни експерименти се правеха с орязана Windows RT, но сега това не се налага, понеже Microsoft представи новата ОС Windows 10 за ARM процесори, предназначена за инсталиране на таблети и ноутбуци с новите процесори на Qualcomm. Тези устройства могат да работят на едно денонощие с едно зареждане на акумулаторната батерия и имат непрекъсната връзка с интернет, съвсем като смартфоните с тези чипове.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за