Ако Samsung телефонът ви е на две и повече години, вероятността да станете жертва на атака си е съвсем реална опасност.

Заплахите за мобилни устройства с операционна система Android се увеличават с всяка изминала година и това няма да се промени в скоро време, с оглед на все по-широкото използване на устройствата за посещение на Мрежата, където дебнат всякакъв тип заплахи. Това, което може да направите (и е задължително), за да не станете жертва на поредната троянска програма, изпращаща от телефона ви скъпоструващи SMS-и към азиатска дестинация е на първо място да държите обновен до последна версия софтуера, който използвате. И разбира се да проявявате благоразумие при използването му. Ако устройството ви обаче е Samsung и то не последен модел, може би няма какво друго да направите, освен да се надявате, че единствено споменатото благоразумие да ви спаси.

Това стана ясно, след като холандски съд отсъди в полза на корейската компания в дело, заведено в местен съд. Според заведения към Samsung иск, компанията трябва да доставя обновления по сигурността за поне четири години, след като са излезли на местния пазар. Делото е било заведено от холандската организация за защита на правата на потребителите Consumentenbond. Компанията обаче заявява, че тя доставя такива обновления в продължение на две години след излизането на устройствата им на местния пазар, и то достатъчно бързо. Освен това, Samsung уточняват, че обновленията няма как да пристигат веднага щом Google ги пусне, тъй като те трябва да бъдат тествани за съвместимост. Съдът пише в заключението си, че по никакъв начин Samsung не могат да бъдат задължени да поддържат сигурността на Android за срок от четири години.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
1 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Цар Навуходoносор
Цар Навуходoносор

Никой освен Пазарът не може да задължи производителя да прави нещо. Защо да полагат повече усилия като и с толкова малко постигат желаните резултати? Ако Пазарът, ние, направим един „бойкот“ заради липсата на поддръжка, дали пък тези капиталисти няма да променят това? Всичко се върти около капиталът, дори човешките съдби и животи, живеем в сбъркано време, в което всеки иска да лапне възможно най-много с възможно най-малко усилия.

Кольо
Кольо

Друсаните корумпирани пидерунгили в холанският кочсъд, какво друго може да отсъдят, освен в полза на компания със стотици милиарди активи. Някой очаквал ли е решение в полза на хората – клиенти на стоките на компанията?

Бахти
Бахти

„е на първо място да държите обновен до последна версия софтуера, който използвате.“

Винаги съм си мислел, че няма как да напишете нещо по-малоумно, но ей на пак ме изненадахте! Няма да влизам в технически подробности, защото те няма да ви говорят нищо, но само за пример ще дам как един смартфон с MM 6.0, може да бъде по-защитен от всички последвали версии с всичките им „security updates“, мога да го демонстрирам на живо, залога е 100 милки.

the professor
the professor

самсунг не само че доставят обноления, но правят това умишлено – като спре да работи някое приложение (щото след ъпдейт му трябва по нова версия на андроид или старата не работи щото разработчиците са променили нещо заради новия андроид), което ти трябва, да си купиш нов телефон…

Eclipse
Eclipse

За това си взимате Apple устройство и имате 4-5 години съпорт. При тпва не само за нови версии на операционната система, но и за секюрити ъпдейти. 😉 Андроида две версии и си чао.

the professor
the professor

ъхъ … ти пада батерията по бързо и приложения дето са работили почват да забиват… при андроида има ъпдейти, но има няколко изисквания – процесорът да е snapdragon и телефонът nokia или google pixel…