Цели 95% от американските потребители на iOS 14.5 са изключили следенето от страна на приложенията

14
1131

Аналитичната компания Flurry съобщи, че към края на миналата седмица около 95% от потребителите на iOS 14.5 в САЩ са отказали да бъдат следени от страна на външните приложения, а за целия свят този процент е малко по-малък – 87%. Двуседмичните статистики на Flurry показват, че потребителите на iPhone и iPad изключително активно отказват на практика на всички приложения да ги следят.

Общият брой на тези откази е много по-голям, отколкото предполагаха аналитиците преди излизането на iOS 14.5. Очакванията бяха, че около 40% от потребителите ще се съгласят да бъдат следени и техните данни да бъдат използвани за таргетиране на рекламите. Оказа се, че само 5% от потребителите поради някакви причини са оставили достъпа на различните тракери.

Да си припомним, че в края на месец април Apple представи новата iOS 14.5, в която по подразбиране, на външните приложения е забранено да получават достъп до IDFA (The Identifier for Advertisers) на съответното устройство без ясно изразеното разрешение на неговия собственик. Преди това почти всички приложения използваха IDFA за следене действията на потребителите в различните уеб ресурси и приложения, за да могат да им показват „най-необходимата“ реклама. Сега достъпът до тази опция по подразбиране е силно ограничен. Apple направи това нововъведение заради информационната безопасност на самите потребители, които много често не знаят и не разбират, че много приложения непрекъснато следят тяхната интернет активност.

Най-пострадали от това нововъведение са Facebook и Instagram, които призоваха потребителите да не включват този режим, за да може социалната мрежа да остане безплатна.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
14 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари