Чипове по 45 nm технологичен процес: Huawei започва производството на полупроводници от нулата

5
1790

Не е в стила на Huawei да отпусне ръце и да се предаде. А това означава, че на полупроводниковия пазар може да се появи нов играч.

Китайският технологичен гигант преживява нелеки времена поради сложните отношения с правителството на САЩ. Първите американски санкции срещу Huawei лишиха китайския производител от възможността да инсталира в своите смартфони мобилните услуги на Google, а сега се лиши от ключов доставчик на чипове. Това е TSMC, който заради забраната за използването на американски технологии повече няма право да произвежда и доставя чипове за Huawei. И тъй като запасите от необходимите SoC привършват, китайският производител планира да купи необходимите чипове Snapdragon от Qualcomm, стига разбира се, сделката да бъде одобрена, Но Huawei не желае изцяло да зависи от чуждите решения и планира да започне собствено производство на полупроводникови продукти. Информацията се появи в китайската социална мрежа Weibo и бе публикувана от китайския потребител Peng Peng Ju, който заяви, че разполага с вътрешна информация.

Huawei възнамерява да започне производството на полупроводникови чипове от нулата. Всички разработки ще се осъществяват в Китай, а проектът носи името Tashan Project. По този начин Huawei ще създаде собствена екосистема в областта на смартфоните и няма да зависи от чужди компании и технологии.

Първите поточни линии са настроени за 45 нанометров технологичен процес, без използването на каквито и да било американски технологии. Още в началото на следващата година Huawei възнамерява да премине към 28 nm. Мениджмънтът на китайския технологичен гигант е уверен, че Huawei може да осъществи пробив в тази област и бързо да премине към по-тънки процеси. В реализацията на този амбициозен проект се включиха над двадесет водещи китайски компании, включително Shanghai Microelectronics, Shengmei, Zimicro, Shanghai Jingji (Jingji Electronics), Zhongke Jinyuan и QingYi Photoelectric.

5 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари