Чипът Snapdragon 8cx Gen 3 изглежда ще бъде директен конкурент на Apple M1

1
469

Компанията Qualcomm продължава да усъвършенства своите ARM чипове за устройствата работещи по управлението на операционната система Windows за ARM процесори. В бенчмарка Geekbench 5 се появиха тестовете на ARM чипа Snapdragon 8cx Gen 3. Тази система върху чипа има 8х процесорни ядра с честота до 2,7 GHz и всъщност засега това е цялата достъпна за този чип информация.

Тестовете са направени с пълноценната Windows 10 Pro, а резултатите са доста интересни – в едноядрен режим на работа новият чип демонстрира 982 точки, а в многоядрения – немалките 4918 точки. Ако сравним този резултат с другите ARM процесори, то 8cx Gen 3 има с 40% по-добра едноядрена производителност в сравнение с предишния чип Snapdragon 8cx, но е с 15% по-бавен от Snapdragon 888 и с 44% по-слаб от Apple М1.

Но при многоядрената производителност нещата стоят по съвсем друг начин: изоставането от Apple е „само“ 36%. Но едновременно с това Snapdragon 8cx Gen 3 се оказа едва с 9% по-бавен от сегашния топ-процесор за лаптопи Intel Core i7-1165G7. В крайна сметка съвсем ясно можем да видим, че Qualcomm с изключително бързи темпове подобрява своя ARM чип, който е специално предназначен за операционната система Windows 10 за ARM процесори и може да се предположи, че към датата на неговото излизане производителността ще нарасне още и е напълно възможно Snapdragon 8cx Gen 3 да започне да се конкурира с днешния лидер Apple М1.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари