Швейцария преминава към 5G, а нейните жители са в паника

0
2991

Швейцария стана третата страна в света и първата в Европа, която официално започна да предоставя услуги за мобилни мрежи от пето поколение. Но опасенията относно безопасността от използването на тази технология принуждават властите да бавят процеса на внедряване.

Мобилният оператор Swisscom анонсира своя първи 5G смартфон, а министерството на комуникациите на Швейцария даде разрешение за разгръщането на първата в страната 5G мрежа. Към днешен ден във всички големи градове и туристически региони на страната работи мобилната връзка от пето поколение.

Към края на 2019 година 5G услугите трябва да обхванат 90% от жителите на страната.

Швейцария стартира своите комерсиални 5G услуги трета в света – след САЩ и Южна Корея. Но кантонът Во спря да дава разрешителни за строителството на 5G предаватели на своята територия, като обясни това с безпокойствие за здравето на гражданите на негова територия. Федералното правителство на Швейцария обеща да направи измервания на излъчването, да оцени рисковете и да информира населението за резултатите.

Учените не са на единно мнение относно вредата на 5G за човешкото здраве. През 2015 година се появи изследване, според което мобилните предаватели увеличават риска от рак, клетъчен стрес, броя на свободни радикали и притъпява способностите за учене, както и влошава паметта.

А миналата година бе публикуван научен доклад, според който, под въздействието на 2G и 3G облъчване лабораторните мишки развиват рак на сърцето.

Според други изследвания, нивото на енергията на радиовълните на базовите станции е относително ниско в сравнение с гама излъчването, рентгеновите лъчи и ултравиолетовата светлина. Британско изследване от 2010 година показа, че няма никаква връзка между риска от възникване на детски рак при бременните жени.

Но липсата на определеност по този въпрос води до паника сред хората и швейцарците явно не желаят да рискуват.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари