Шест причини, поради които Google Maps е най-страховитото приложение във вашия смартфон

Оригиналът е на Sebastian Meineck

21
8226

Google знае къде се намирате. Рекламодателите също.

Приложението Google Maps знае всичко. Не само за всяка улица, кафе, бар и магазин на тази улица, но и за хората, които ги посещават. Всеки месец тази онлайн услуга се използва от над един милиард души и това приложение постепенно се вкорени в живота на хората. То им показва пътя когато отиват на работа, когато ходят на гости на приятели и роднини, когато трябва да се отиде на лекар и по време на пътуванията в чужбина.

Това че приложението Google Maps има възможност да следи всяка ваша крачка съвсем не означава, че то злоупотребява с това. Но би могло – което само по себе си си е проблем. Особено като се има предвид, че централният офис на Google се намира в САЩ, където неприкосновеността на личния живот се пази много по-зле отколкото в Европа, а разузнаването следи обикновените хора.

Да, Google Maps е много полезно предложение. Но има няколко причини, поради които си струва още веднъж да се проверят всички настройки на конфиденциалността. А след това всеки може да се зададе въпроса каква част от своите лични данни е готов да пожертва заради своето удобство.

Google Maps има нужда да знае историята на търсенията

Автоматичните настройки при създаването на нов Google акаунт

Настройките Web & App Activity на Google описват по какъв начин интернет гигантът събира данни за потребителите, включително за тяхното местонахождение с цел да осигури по-бързо работеща онлайн услуга и персонализирано съдържание. По-просто казано, всичките тези места, които сте търсили в Google Maps, независимо дали стриптийз клуб, магазин за кебап или мястото, където се срещате със своя дилър на наркотични вещества, който пристига там с малкия си мотоциклет, се съхраняват и се интегрират на всеки 18 месеца в алгоритмите на търсачката.

Google много добре знае, че за вас това е неприятно. Ето защо компанията използва така наречените „скрити закономерности“ (dark patterns) – интерфейси, които ни подтикват към избор, който едва ли бихме направили сами. Това би могло да бъде изписването на един от вариантите на избора с друг шрифт или с по-ярък цвят. Може да бъде и нещо друго,

Специално за тази статия списанието VICE създаде нов Google акаунт, за да разбере и види, доколко сложно за един обикновен потребител е избягването на тези скрити закономерности. След кликването върху бутона „Създай нов акаунт“ ние видяхме изскачащ прозорец, в който със съвсем ситни сиви буквички бе предложена „промяна на настройките за включване на функциите за персонализация“, а бутонът за потвърждаване бе много по-голям и със син цвят. С натискането на този бутон ние се съгласяваме за събирането на „активността в интернет пространството и в приложенията“. Като алтернатива там се вижда не толкова забележимият бутон „Други варианти“, при натискането на който се отваря нова страница с дълги и сложни обяснения. И накрая все пак се налага ръчно да се изключи събирането на “ активността в интернет пространството и приложенията“.

Ние изпратихме в пресцентъра на Google 12 въпроса, като малко по-късно представител на корпорацията ни отговори, че Google се старае да направи настройките възможно най лесни за намиране и използване. И още, че тези настройки са много внимателно проектирани и че компанията е отворена за обратна връзка на тази тема.

Google Maps ограничава възможностите, ако не искате да споделяте историята на търсенията

Така изглежда Google Maps когато няма връзка с интернет

Когато отворите Google Maps, в горния десен ъгъл се вижда малко кръгче което показва, че сте влезли в в своя Google акаунт. Това не е задължително и можете да излезете от акаунта. Разбира се бутонът за излизане е скрит, но може да бъде намерен. Кликнете върху кръгчето, оттам отидете на настройките, превъртете надолу и ще видите откъде може да се излезе от Google Maps.

За съжаление Google Maps няма да ви позволи да записвате често посещаваните места, ако не сте влезли в акаунта. Ако използвате картите на Google, без да сте влезли в акаунта, при кликване върху реда за търсене ще видите бутона „Уморихте ли се да печатите?“, който ви предлага да влезете в акаунта и по този начин ви склонява да направите избор, след което ще бъдат събирани много повече ваши данни.

Google Maps може да бъде доносник

 

Друга твърде проблемна функция е Google Maps Timeline, която показва „местата, които бихте могли да посетите и маршрутите, които бихте могли да изминете“, на базата на историята на вашето местоположение. С нейна помощ е възможно да разгледате всички места, които сте посетили и всички ваши маршрути, включително и транспорта който сте използвали – автомобил, велосипед и т.н. Очевидният минус тук е, че всяко ваше движение е известно на Google и на всеки който има достъп до вашия акаунт.

Не става дума само за хакерите – Google може да споделя тази информация с държавните агенции, например с полицията. В страниците с въпроси и отговори на Google е написано, че специален юридически екип разглежда всеки един подобен случай поотделно и на всеки шест месеца корпорацията публикува отчет, с който се спазва прозрачността на този процес. Но за 2020 година засега няма нищо. Интересно е че от юли до декември 2019 година Google има 81 785 запитвания, относно 175 714 акаунта от целия свят и в повечето случаи интернет гигантът е дал исканата информация.

График на молбите от целия свят за разкриване на информация за периода от 2009 до 2019 година

Ако вашата Хронология е включена във вашия смартфон, то тя съхранява информацията за това, къде ходите с това устройство, дори и да не използвате нито една от онлайн услугите на Google, както всъщност е написано в страницата за поддръжка.

Google Maps иска да знае вашите навици

Отзивите публикувани в Google Maps могат да бъдат много полезни, но ако се вгледате по-подробно, бързо можете да откриете чувствителна информация, доста глупаво оставена от самите потребители. Ето един пример от търговски център в Берлин:

„Идвам тук два-три пъти в седмицата вече четвърта година поред. Обикновено пазарувам за семейството или се разхождам след вечеря“. Споделянето на подобна информация с целия свят е доста рисковано.

Google Maps често подканва потребителите да изкажат своето мнение за обектите, които се намират наблизо.

„Харесват ли ви берлинските хамбургери? Дайте възможност на другите да разберат какво да очакват!“ – предлага приложението след като си купувате храна за вечеря.

Може да ни се стори че това е един простичък и искрен въпрос, който има за цел да създаде позитивно усещане и да помогне на другите хора. Но цялата тази информация се натрупва във вашия Google профил и някой външен човек може да разбере колко често посещавате някое заведение и дали не живеете наблизо.

Ако решите, че вашият коментар е бил неудачен и искате да го изтриете, Google дава възможност за скриване на коментарите след тяхната публикация. Но достигането до тази опция не е интуитивно – необходимо е да се промени профила и той да стане профил с ограничен достъп. С включването на тази възможност вашите коментари и отзиви могат да бъдат видени само от одобрените от вас потребители.

Google Maps не обича да работи офлайн

Помните ли GPS навигаторите? Те бяха твърде тромави и тежки, но ни напомнят, че направлението на движение може да се види и без да има интернет. Има приложения и с офлайн навигация. За Google Maps могат да се изтеглят карти които да се използват в офлайн режим. Но той се предлага само за маршрутите на автомобилите. Едва ли интернет гигантът не може да направи така, че да насочва движението на пешеходците и велосипедистите без интернет достъп.

Google се преструва, че прави всичко за ваше добро

Предоставянето на полезна и уместна практическа работа е основна цел на Google и информацията за местоположението играе важна роля за постигането й“ – се казва в уеб сайта на компанията. Там е написано още, че поради тези причини за компанията е важно да знае къде се намирате. Google твърди че използва тази информация за редица полезни неща – за осигуряване на по-добра информационна безопасност и за автоматична настройка на подходящия език. Но също така Google продава на рекламодателите възможността да извършват мониторинг на успеха на техните рекламни кампании (тоест, дали рекламата е стигнала до вас) и да виждат колко често хората физически посещават магазините, като тази информация е „анонимна и се осъществява чрез агрегация на информацията“. Разбира се, това става само по ваше желание (само ако не „забравите“ да изключите тази опция).


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

21 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари