Ще зареждме телефоните си чрез силата на теглото си, докато ходим

0
10

Идеята да използваме телата си за получаване на електричество става все по-популярна, от въртенето на педали за зареждане на лаптопите си до преобразуването на телесната топлина в електричество. Един 24-годишен предприемач в Кения има нова идея, която да добави към приложенията на енергията на тялото. Той е създал технология, пригодена за обувки, благодарение на която ще можем да зареждаме мобилните си устройства, докато ходим или бягаме.

Технологията е на практика ултра тънък чип, направен от кристали, който се вгражда в подметките на обувките. Според създателя Антъни Мутуа, когато на кристалите се упражнява натиск (например теглото на човек), те произвеждат електричество:

„Това зарядно работи с помощта на налягането. Докато вървите, Вие създавате налягане, което от своя страна произвежда електричество. След като стигнете там, за където сте тръгнали, вече можете да седнете и да си заредите телефона“, каза той.

Има два начина да добием тази енергия за мобилните си телефони. Първият е да бъдат зареждани докато сме в движение, свързвайки тънък кабел от обувката до джоба си, където съответно си държим телефона. Вторият е да ги заредим след разходката, защото, както Мутуа посочва, кристалите имат способността и капацитета да съхраняват електрическа енергия.

С други думи, можем да вървим без кабели, опасани по нас, и въпреки това да получаваме нужната енергия за зареждането на устройствата си чрез натиска на стъпалата си.

Кристалният чип може да се постави във всички видове и модели обувки, с изключение на джапанки за баня. Ако обувките се износят, чипът може да се премести на други.

Към този момент, Националният Съвет на Науката и Технологиите (National Council of Science and Technology – NCST) в Кения финансира проекта на Мутуа. Според главния секретар на науката в NCST, съветът смята да спонсорира Мутуа, за да може той да комерсиализира изобретението си и да пристъпи към масова продукция. Секретарят още казва, че въпреки че NCST инвестират в много идеи, повечето рядко стигат до пазарите, тъй като им липсват средства за реклама. Съветът е взел решението да промени това.

Това зарядно устройство – чип за обувки ще се продава в Кения на цена, която е еквивалентна на 46 щатски долара и при покупката ще се дава 2 и половина години гаранция.

Ето още една причина да се разходим и да спортуваме 🙂

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за