Ще може да се обновяват и графичните драйвери на смартфоните: Qualcomm и Google представиха Android GPU Inspector

1
926

В края на миналата година Qualcomm обяви за възможността за обновяване на графичните драйвери чрез магазина Google Play Store за всички нови SoC, включително Snapdragon 865 и Snapdragon 765/765G. Но по всичко личи, че тази възможност ще бъде достъпна и за някои предишни чипове на Qualcomm, включително Snapdragon 855.

Qualcomm анонсира първата версия на графичния драйвер за вградения графичен ускорител Adreno. Драйверът е разработен съвместно с Google и някои геймърски студия. Първи ще го получат смартфоните Pixel 4, Pixel 4 XL, Samsung Galaxy Note 10 и Galaxy S10, които използват Snapdragon 855.

Обновяването на графичните драйвери при съвместимите смартфони, базирани на Qualcomm Snapdragon, ще става чрез Play Store по същия начин, като се прави с приложенията.

В рамките на тази инициатива бе създаден софтуерния инструмент Android GPU Inspector, който ще даде начин на разработчиците най-детайлно да анализират възможностите на GPU и да направят сериозни оптимизации. Очаква се Android GPU Inspector да бъде универсално средство и да поддържа и други графични ядра.

На въпроса на медиите, за какво е нужно това, отговорът бе, че обновяването на драйверите дава възможност за тяхната оптимизация за новите игри и сложни приложения, точно както правят AMD и Nvidia за своите видеокарти. Qualcomm допълни, че с помощта на Android GPU Inspector при някои игри е постигнато 40% освобождаване на графичен ресурс.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Kuzmanovv
Kuzmanovv

Отдавна се говореше за подобна възможност и бях решил 🙄, че са се отказали. Браво на Qualcomm 👍.