Ще оборудват американските шпиони със специални смартфони

1
35

Смартфоните са хубаво нещо, главно защото са лесни за носене и предлагат почти неограничена гама от информационни услуги. Подобни устройства биха могли да бъдат изключително полезни на тайните агенти и шпионите ако не беше проблемът със сигурността. Богатата гама от функции в стандартните устройства не е съчетана с адекватна защита на информацията. Поради тази причина американската Национална агенция за сигурност е решила да разработи собствени смартфони, които да отговарят на всички необходими изисквания, информира Mobiledia.

Специалните смартфони, които ще използват тайните агенти на американците трябва да отговарят на редица условия, за да може чрез тях да се получава сигурен достъп до класифицираната информация.

Работата по новия смартфон се координира от Трой Ланж, който е мениджър в NSA. Той е заявил, че мобилното устройство трябва да е едновременно надеждно и приятелски настроено към потребителите, по подобие на iPhone и базираните на Android смартфони. Шпионите трябва да работят с лесен за употреба интерфейс, като същевременно е осигурена и нужната защита на обменяните данни.

Желанието на Ланж е всички служители на Националната агенция за сигурност да бъдат оборудвани с подобни мобилни устройства. Той е признал, че осигуряването на необходимото ниво на безопасност е огромно предизвикателство за експертите по сигурността, които работят над проблема. Смартфонът трябва да бъде направен невъзможен за хакване и информацията в него трябва да е защитена на 100%. В противен случай устройството няма да може да влезе в услуга на тайните агенти.

По информация на Ройтерс, американското правителство вече разполага с мобилни телефони, които осигуряват комуникация с гарантирано ниво на сигурност. Те обаче могат да подсигурят само обикновени телефонни разговори, които отговарят на изискванията за секретност. Трой Ланж е заявил, че настоящата система не е способна да поеме нужното количество мобилен трафик, въпреки че е много полезна за агентите на NSA.

В момента достъпът до вътрешната мрежа на Националната агенция за сигурност е възможен само от компютри, които са свързани към нея с кабел. Безжичният достъп до електронната поща на агентите и други подобни услуги е невъзможен на този етап.

Новият смартфон трябва да бъде едновременно достатъчно функционален, за да е полезен на тайните агенти и добре криптиран, за да се попречи на злонамерените лица да получат достъп до файловете или да подслушат обменяната информация.

Хакерите използват все по-сложни и изобретателни методи за да атакуват и това прави създаването на устройства с висока степен на защита изключително трудна задача. Това беше доказано от успешните хакерски атаки срещу частната компания ManTech, при които беше компрометирана информация на ФБР, НАТО и Министерството на отбраната на САЩ. ManTech изпълнява поръчки на американски държавни агенции и оперира с големи количества класифицирана информация.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари