По-рано вчера стана ясно, че според New York Times изпълнителният директор на Apple Тим Кук е получил уверение от Белия дом, че тарифи няма да бъдат наложени на iPhone устройства, сглобени в Китай и изпратени до САЩ. Тъй като търговската война между САЩ и Китай ескалира, има и въпроси за това как ще бъде засегнат достъпът на Apple до китайската верига за доставки, от която гигантът зависи. Apple организира части, които да се изпращат директно до подизпълнителите, базирани в Китай, като Foxconn и Wistron, които използва, за да сглобява своите устройства.

Днес обаче съветникът по търговията на Белия дом Питър Наваро заяви, че не е запознат с каквото и да било изключение за iPhone, което да се е появило в търговските преговори с Китай. На 6 юли, както САЩ, така и Китай ще наложат 25 процента тарифи за внос на стоки от Китай и САЩ на стойност 34 милиарда долара. Но в края на деня в понеделник президентът Тръмп поиска от американските търговски власти да съставят списък от вносни стоки от Китай на стойност 200 милиарда долара, на които да бъде наложена тарифа от 10 процент. Този ход Китай нарече „изнудване“ от страна на администрацията на Тръмп.

На среща миналия месец с президента Тръмп и неговия главен икономически съветник Лорънс Кудлоу, главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук обясни, че поставянето на тарифи върху китайския внос е подобно на таксуването на американския потребител. Например, да кажем, като пример, че на iPhone е поставена 10 процента тарифа. Apple би имала избор да покрие размера на тарифата и да намали печалбата си, или да премести цената на своите телефони нагоре до размера на тарифата. Това може да намали търсенето на устройството и да действа като допълнителен данък за американските потребители, но ще защити маржовете на печалбата на Apple от популярната линия за смартфони. Надяваме се, че търговската война между САЩ и Китай няма да стигне до момента, в който Apple ще трябва да вземе това решение.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
4 Автори на коментарите
Последния самурайassaдронБорис Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Борис
Борис

Харесвам и следя Калдата от 10ина години, но моля за елементарна грамотност.
https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/tariff
https://rechnik.chitanka.info/w/%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%BE

дрон
дрон

пред закона всички не са равни….

assa
assa

Епъл- да намали печалбата или да вдигне цената? Мисля че се досещаме всички кое ще избере.

Последния самурай
Последния самурай

Едната от последните им грешки…