Южна Корея създаде 3D дисплей за смартфони с автоматичен стерео ефект

0
113
Обикновено, за гледането на 3D видео, потребителите трябва да слагат специални очила или шлем. Но на пазара започнаха да се появяват дисплеи с автоматичен стерео ефект, които дават възможност за гледане на 3D изображения без допълнителни аксесоари. Най известното подобно устройство е геймърската конзола Nintendo 3DS.

asdisp1

Учените от националния университет в Сеул разработиха свой нов метод за създаване на 3D изображения с автоматичен стерео ефект, при които видеото се гледа от много близка дистанция. В сравнение с другите подобни решения, архитектурата на новия дисплей е доста опростена. Изобретателите описват монолитната структура на екрана, която обединява бариерата на паралакса, поляризационен лист и слой с изображението, което се извежда в един-единствен панел. Вместо традиционния подход с два панела, тук се използва поляризационна прослойка, която директно контактува с изображението. От обратната страна се образува паралаксна бариера, съставена от разположени по специален начин електроди от индий-калаени електроди.

asdisp2

Новата технология ще даде възможност за създаване на евтини и леки 3D дисплеи за смартфони. Технологията е подходяща и за OLED дисплеи.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари