​KDE и Purism искат да създадат Линукс смартфон

1
243

ZDNet предава, че KDE, организацията зад популярната десктоп среда за Линукс, и компанията, доставящи защитени лаптопи на основата откритото ядро Purism, си партнират за създаването на общ смартфон.

Ако си спомняте, това лято KDE излезе с оригинална работеща концепция за собствена операционна система за мобилни устройства с името Plasma Mobile. Очаква се Purism 5 смартфоните да се базират именно на нея. Отново това лято, Purism излезе с идея за свой собствен смартфон. Предполагаше се, че той ще е изграден на основата на Gnome средата, но тя не се е оказала подходяща за мобилни устройства, което вероятно е и причината компанията да потърси за помощ KDE.

„Изграждането на свободен и фокусиран над защитата на личното пространство смартфон е мечта на KDE от много време. Ние създадохме Plasma не само за десктопите и лаптопите, но за пълния спектър от устройства. Партньорството ни с Purism ще ни позволи да подготвим Plasma Mobile за истинския свят и да го интегрираме безпроблемно с комерсиално устройство за пръв път. Librem 5 ще позволи на Plasma Mobile да блести по начина, по който заслужава“, написа при анонса на проекта президентът на KDE Лидия Пинтчър.

Инициативата звучи без никакво съмнение страхотно, но дали ще може да се намеси в света на мобилните операционни системи, който е доста тесен и жесток в средата на Android и iOS. Подобни новини вече сме чели: за Ubuntu Mobile, за Firefox OS, за Sailfish. Дали и това ще е поредният убит в зародиша си проект, предстои да видим.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари