10 неща, които трябва да знаете за iOS 14

5
1490

Ежегодната конференция за разработчици на Apple WWDC ще се проведе само след няколко седмици, което означава, че скоро можем да разберем какви нови функции ще въведе компанията в следващата версия на мобилната си операционна система iOS 14. Но преди това се появиха много слухове, които разкриват предварително какво можем да очакваме.

През последните няколко месеца редица сайтове, известни с активността си и публикуването на слухове за продуктите на Apple съобщават, че са получили информация и детайлен преглед на ранните тестови версии на iOS 14 за подробности за всичко – от промените на интерфейса до новите приложения. И макар да не можем да знаем със сигурност дали тези течове са достоверни, и да има още поне две седмици докато разберем, все пак е важно да ги разгледаме.

Дата на представяне

Ако всичко върви по план, Apple ще представи iOS 14 на WWDC 2020, който ще се проведе на 22 юни. Тази година конференцията за първи път ще се проведе виртуално, като с нетърпение очакваме да разберем всички нови функции, които компанията е разработила.

Досега през годините след официалното представяне на новата версия на iOS на WWDC, следваше пускане на бета версия за разработчици, след това публична бета версия и няколко месеца по-късно официална версия, която придружава представянето на новите iPhone.

Но тази година нещата може да се променят. Говори се, че коронавирусната пандемия е причинила закъснения в производството на следващия iPhone и Apple може да бъде принудена да отложи събитието и да го обедини с представянето на самите iPhone 12 през октомври. Компанията все още не е излязла с коментар по този въпрос.

Обновен начален екран

Началният екран може да изглежда коренно различен след iOS 14. Според популярния портал и източник на течове 9to5Mac iOS 14 ще въведе опция за изглед на иконите във вид на списък, която ще позволи приложенията да бъдат организирани като списък, вместо текущия изглед във форма на мрежа. Apple Watch вече ви позволява да преглеждате приложения, изброени по азбучен ред, като повечето потребители смятат, че въвеждането на тази опция и в iPhone е добре дошла. Възможно е също да бъде въведено и сортиране по честота на използване на приложенията или по брой непрочетени известия.

Промяна на приложенията по подразбиране

От началото на съществуването на iPhone. Apple винаги е правила собствените си предварително инсталирани приложения като Maps и Music по подразбиране за съответните функции, които изпълняват. Това може да се промени в iOS 14, тъй като слуховете предполагат, че Apple вече ще позволи да потребителите да могат да задават по подразбиране приложения от трети страни като Spotify вместо Apple Music, Google Maps или Waze вместо Apple Maps или Chrome вместо Safari.

Отбелязване в приложения

Носи се слух, че вграденото приложение за съобщения Apple Messages ще вземе функция, която чат услуги като Slack и WhatsApp отдавна имат. Тя ще позволява на потребителите да споменават конкретни хора в груповите чатове, като добавят символа @ преди името им. Според MacRumors приложението ще включва и опция за изтриване на съобщение, след като то вече е изпратено или маркиране на съобщение като непрочетено, както бихте могли да направите с най-обикновен имейл. Очакваме и нова колекция от емоджита, заедно с някои новости за Animojis и Memojis.

Функции за многозадачност, подобни на тези в iPad

iOS 14 може да внесе многозадачни функции в iPhone. Информацията идва от популярния източник на вътрешна информация за продуктите на Apple Бен Гескин, който публикува видео в акаунта си в Twitter, на което показва как предварителна ранна версия на операционната система се изпълнява на iPhone 11. Потребителите обаче коментираха, че това е просто актуална версия на джейлбрек за сегашната iOS, а не iOS 14 функция. Също се носи слух, че Apple ще представи iPhone 12 Max с още по-голям екран от сегашния Max, който ще се възползва от повече функции за мулти таскинг, подобни на тези в iPad, но това не означава, че непременно ще видим промени в цялата iOS 14 в тази насока.

Нови функции в Safari

Siri вече може да превежда думи и фрази, но с iOS 14 може дори да имате възможност да превеждате текст на екрана си. Отново, според популярния портал 9to5Mac, Safari ще получи възможности за мигновен превод на текста, подобни на тези, които можем да открием в мобилната версия на Google Chrome и ще ви позволи да превключвате между различни езици само с едно докосване на бутон, дори и ако нямате интернет свързаност през мобилни данни или Wi-Fi. В докладът също така се споменава, че функцията може да бъде налична и в някои други приложения на Apple освен браузъра.

Safari може също така да получи поддръжка с Apple Pencil и възможността да използвате писалката като курсор за кликване и превъртане, както и за водене на бележки или маркиране на страници.

Повече опции за достъпност

Още един доклад на 9to5Mac също споменава функция за достъпност, която би позволила да виждате текстово описание на звуци, уловени от микрофона на устройството като бебешки плач или алармена сигнализация, която функция е предназначена за хора със загуба на слуха.

Ново приложение за фитнес

Има слухове и за промени в две приложения на Apple. Първият е за приложението за тренировка, което ще дава възможност на потребителите за планиране на упражнения и следване на предвидения ритъм.

Според MacRumors, откъдето идва информацията, функциите в приложението за фитнес и тренировки ще включват планиране и проследяване на упражнения и спортни дейности като  бягане, колоездене, гребане, силова тренировка, йога и редица други. Приложението ще бъде достъпно и за смарт часовника Apple Watch и смарт телевизора Apple TV. В доклада се казва, че приложението ще бъде напълно безплатно и свободно достъпно за всички потребители, но Apple може да таксува абонамент за услугата за допълнителен пакет с повече премиум функции и възможности, каквото наблюдаваме с Apple News Plus.

Приложения за добавена реалност

Apple може също да работи върху ново приложение за добавена реалност за iOS 14. Приложението, споменато отново в доклад на 9to5Mac, ще ви позволи да получите повече информация за физическите продукти и стоки, които виждате в магазина, без да се налага да ги търсите онлайн, като получите всякаква информация, открита за тях онлайн, която може да ви вълнува, в зависимост от характера на стоката. Докладът се позовава на Apple Store и информация от веригата кафенета Starbucks, като засега се казва, че информацията ще бъде достъпна първоначално само за тях, като в последствие базата данни може да бъде разширена и до други търговци на дребно.

Съвместимост

Всички слухове досега предполагат, че iOS 14 ще бъде съвместима с всички представени досега модели iPhone, които работят с настоящата версия iOS 13. Това е добра новина за хората, които използват по-стари устройства, тъй като предишните актуализации на iOS прекратяваха поддръжката с по-старите модели на iPhone и iPad.

Засега това е цялата слухова и изтекла информация, с която разполагаме за възможностите на предстоящата следваща версия на мобилната операционна система на Apple iOS 14. Ще следим темата и ще ви информираме при нови сведения. Следете с нас и представянето на iOS 14 на WWDC, който тази година ще се проведе в широк кръг, достъпен за всеки желаещ да гледа събитието, под формата на онлайн видео конференция.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари