100 милиона смартфони се заразиха с китайски вирус

3
3321

Forbes съобщи, че не по-малко от 100 милиона смартфони, работещи под управлението на операционната система Android, са се заразили с вирус, създаден в Китай. Изданието цитира компанията VPNpro, специализирана в областта на информационната безопасност.

VPNpro твърди, че в Google Play Store са попаднали няколко приложения, съдържащи троянци, които шпионират потребителите и изпращат техните данни към отдалечени сървъри. Разработчикът на този вирус е компанията QuVideo от китайския град Ханджоу. Нейното най-популярно приложение VivaVideo е било изтеглено от Google Play над сто милиона пъти. VPNpro подчертава, че е честа практика създателите на подобни приложения да се скриват зад различни компании.

Интересно е, че още през 2017 година индийските власти забраниха на територията на Индия разпространението на над 40 мобилни приложения от Китай, включително VivaVideo. Официалната причина за забраната е, че те шпионират потребителите.

За да не се допусне следене от това или от друго подобно приложение е достатъчно да не му се даде достъп до историята на позвъняванията и SMS кореспонденцията, контактите и другите потребителски данни, които е ясно, че не са необходими за работата на различните функции на съответното приложение. Само че в този случай някои приложения съвсем отказват да работят, но по този начин става ясно тяхното скрито предназначение – да не помагат особено много на потребителя, но да използват неговите данни като стока.

3.7 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари