fbpx
12.9 C
София

11 начина да преизползвате стар телефон или таблет

Изцедете максимума от стария си смартфон или таблет

Най-четени

Технологията се развива бързо. Нови продукти излизат на пазара всяка година, все по-големи и все по-добри от предишните. Понякога продавате старото си устройства, преди да купите ново. Вероятно имате за изхвърляне поне един стар смартфон или таблет, който събира прах на дъното на чекмеджето ви. Не е задължително обаче да го правите: може да има още много живот в по-старите телефони и таблети, дори и да не са толкова добри, колкото новото ви устройство.

Ако се чудите какво да правите със старото си все още работещо мобилно устройство, въпреки че вече сте закупили ново, имате две опции – да го продадете или да го накарате отново да заработи.

Вашият стар телефон може да бъде перфектна уеб камера

Повечето телефони от последното десетилетие имат солидни камери. Всъщност те са добри от много време насам. Възможно е iPhone 6, който се крие в чекмеджето ви, да има по-добра камера от текущия ви лаптоп. Има няколко лесни начини да използвате вашия iPhone или Android устройства като уеб камера компютър ви.

Въпреки че някои програми за поддръжка смартфони като уеб камери работят и с таблети, това  не е чак толкова добро решение. В зависимост от това колко стар е вашият таблет, можете просто да го използвате като специален инструмент за видеоразговори. Инсталирайте Zoom, Teams или Skype за лесен достъп до най-популярните приложения за видео разговори или използвайте вградените опции като FaceTime или Google Duo.

Превърнете го в бюджетен видеорегистратор

Видеорегистраторите са чудесен начин да имате заснето доказателство в случай на автомобилна катастрофа, но не са евтини. Монтирането на стар телефон към арматурното табло на колата ви може да предложи безплатно решение на проблема (без цената на монтажа, разбира се). Можете дори да изтеглите приложения като Driver за iOS и Android, които ще помогнат на вашия смартфон да се почувства по-скоро като специален видеорегистратор. Тези  приложения имат опции за поддръжка за облачно съхранение на видеозаписи и предупреждения за потенциални сблъсъци, но тези допълнителни функции обикновено си имат цена.

За напълно безплатна опция просто може да използвате вградения видеорекордер на телефона си. Въпреки това ще трябва да намалите качеството на видеото, за да дадете приоритет на мястото за съхранение: Вероятно няма нужда да заснемате ежедневните си пътувания в 4K и 60 кадъра в секунда, когато с 1080p или дори с 720p ще постигнете също прилично качество на записа. Сега, когато някой пред вас се опитва да нарушава правилата за движение и твърди, че вината е ваша, ще имате видео доказателства, за да докажете обратното. Освен ако всъщност вината не е във вас разбира се.

Специално DJ устройство (при условие че има жак за слушалки)

Ако телефонът ви е наистина стар, може все още да има жак за слушалки. Това го прави лесен избор за специално DJ устройство. Независимо дали искате да се свържете с високоговорител на парти или се возите в колата на ваш приятел, ще имате както Bluetooth, така и aux, които да използвате, за да пускате музика. Въпреки че Spotify няма да работи с iPhone с по-ниска версия от iOS 13, той поддържа Android устройства до версия 5.0. Ако имате iPhone с iOS 12 или по-стара версия може да използвате Apple Music.

Таблетът е с по-големи габарити от телефона, но тъй като много от тях все още имат жакове за слушалки и до днес, може да е също добро решение за слушате на музика у дома.

Вашето специално  Netflix/стрийминг видео устройство

Таблетите са страхотни медийни устройства и това остава така дори и когато остареят. Докато стрийминг услугите все още поддържат вашето устройство, можете да се наслаждавате на любимите си предавания и филми на таблета си, дори след като неговият производител е спрял да актуализира софтуера му.

Дори ако популярни услуги спрат да поддържат вашето устройство в бъдеще, вие пак ще можете да използвате вече закупени предавания и филми от доставчици като iTunes и Play Store. Ако имате видеоклипове от други източници, безплатни видео плейъри като VLC ще ви позволят да ги използвате и в бъдеще.

Интелигентна рамка за снимки

Стар таблет (или дори стар телефон) може да бъде настроен, за да показва специфична, постоянно променяща се информация по всяко време. Може би искате метеорологично устройство, което да показва прогнозата за времето през деня, или може би искате интелигентен календар на бюрото си, за да знаете винаги какво предстои.

Един от най-добрите начини за използване тук обаче е като интелигентна рамка за снимки. Вместо направо да закупите едно от онези устройства, с техния често тромав потребителски интерфейс и недобро качество на дисплея, можете да използвате предполагаемо висококачествения екран, на вашето старо устройство, за да покажете любимите си снимки. Приложението Photos на вашето устройство, дори и да е старо, в съчетание с персонализиране и лесно управление на снимки, е много по-добро от софтуера, който ще откриете в интелигентна рамка за снимки.

Интелигентен домашен контролер, който всеки може да използва

Ако притежавате продукти за интелигентен дом, знаете колко забавно може да бъде да си играете с тях. Всеки, който има интелигентни светлини е удивил гостите си, променяйки цветовете на крушката по желание, но възможностите са далеч повече от това. Почти всеки уред във вашия дом, който работи на електричество, има интелигентна версия и ако дори имате само няколко от тях, то това са много устройства за управление наведнъж.

За да контролирате цялата тази интелигентна технология, можете да разчитате на приложения на текущия си смартфон или таблет, но има един проблем: без достъп до вашия телефон или таблет е трудно да контролирате смарт устройствата. Ако са свързани към интелигентен високоговорител, гласовото контролиране решава този проблем. Ако обаче нямате интелигентен високоговорител или не ви се говори всеки път, когато искате да изключите осветлението, стар телефон или таблет може да бъде пренастроен в специален контролер за интелигентен дом.

Поставете устройството в дома си, достъпно за всеки, който има нужда да контролира вашите смарт джаджи. С няколко докосвания управлявате това, което трябва да се промени, без да е необходимо да използвате основния си телефон или да изпращате команди към вашия Google Home.

Универсално дистанционно за вашата система за домашно забавление

Можетте да настроите своя телефон или таблет като универсално дистанционно за вашия телевизор, стрийминг устройства, системи за игри и каквото и да е друго, което сте свързали към вашата система за домашно забавление. Оставете устройството на лесно достъпно място, така че всеки, който иска да гледа телевизия или да играе игри, може да вземе стария ви телефон или таблет и да го направи.

Има богат избор от приложения, за да превърнете устройството си в универсално дистанционно, като TV Remote за iOS и Android. В зависимост от вашите устройства може да се използва приложението Roku или Apple TV Remote Control Center на iOS и iPadOS. Ако искате да контролирате своят PlayStation или Xbox с телефона или таблета, включително да използвате тези устройства за игра на игри, можете да го направите с приложения като: PS Remote Play на Sony за iOS и Android и Xbox на Microsoft за iOS и Android.

Вашата стара кола може да се сдобие с CarPlay и Android Auto

Колата ви няма CarPlay или Android Auto, или какъвто и да е вид мултимедиен дисплей. Може да използвате смартфон като заместител. Само взимате стойка за кола с безжично зареждане и свързвате  телефона си чрез Bluetooth. Така може да го използвате за GPS, музика и за други нужди.

Същото важи и за таблетите, но размерът им е по-голям. Ще се наложи да го криете когато не го използвате, защото не искате колата ви да  стане лесна мишена за крадци. По-малък таблет, като iPad mini, може да е по-доброто решение, стига да не ви пречи на изгледа и на контрола върху превозното средство по време на движение.

Дигитална гледачка за деца

За родителите резервен смартфон или таблет може да бъде идеалното безопасно устройство за деца. Не е съвсем нов, така че не е нужно да се вманиачавате дали ще се повреди или счупи. В същото време повечето смартфони и таблети имат родителски контрол, което означава, че можете да настроите устройството по начин подходящ за вашите деца.

Един стар телефон или таблет може да бъде идеалното медийно устройство за вашите деца, когато ви молят да гледат любимите си предавания или да играят на игра, а по-новите ви джаджи ще са на ваше разположение.

Шпионирайте вашите домашни любимци

Висококачествените камери на смартфоните и таблетите могат да се използват отново. Въпреки че от тях стават страхотни уеб камери и камери за регистратори, те също са надеждна охранителна камера за вашия дом.

Можете да изтеглите приложение като AlfredCamera за iOS или Android както на текущия си телефон, така и на стария си, за да установите връзка между двете. Поставете стария си телефон на някаква стойка и ще имате денонощен достъп до камерата му. Това е чудесно решение да държите под око вашите домашни любимци, или която и да е част от дома ви по каквато и да е причина.

Тези приложения таксуват допълнително за функции като HD видео и запис на запазено видео, но безплатните функции обикновено предлагат достъп до видео със стандартно качество по всяко време. Можете просто да направите запис, докато сте далеч и да прегледате касетата, когато се върнете.

Бъдете бета тестер на пълен работен ден

Ако вашият телефон или таблет е стар, но не чак толкова, можете да го използвате като специален бета тестер. Препоръчва се да не инсталирате бета софтуер на основните си устройства, тъй като операционната система е в процес на тестване и следователно не е стабилна. Ще получите достъп до нови функции, които повечето хора все още нямат с риск телефонът или таблетът ви да не работи според очакванията.

Прехвърлянето на тези рискове върху устройство, което е старо или резервно, е много по-доброто решение. Можете да изпробвате предстоящите функции рано, без да се притеснявате за неблагоприятни ефекти. Всичко е наред, ако вашият iPhone 8 се срине с бета версия на iOS 16, докато вашият iPhone 13 продължава да работи със стабилната версия на iOS.

Този съвет може да се отнася повече за продуктите на Apple, отколкото за тези с Android, тъй като Apple има тенденция да поддържа устройствата си по-дълго от производителите, използващи Android. iOS 16 на Apple се поддържа от iPhone 8, а iPadOS 16 поддържа iPad от пето поколение, като и двете устройства на Apple излязоха през 2017 г.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини