Миналата седмица Apple на виртуална световна конференция за разработчици анонсира множество предстоящи софтуерни актуализации. Можете да инсталирате бета-версията на новия iOS сега, но за целта трябва да получите членство в официалната програма за разработчици на Apple за $ 100 годишно. Popular Science състави най-многообещаващите функции на новия iOS 14, които си струва да изпробвате след официалното им пускане в края на 2020 година.

Вече уиджетите могат да бъдат инсталирани на началния екран заедно с иконите на приложенията.

Преводач

Новото приложение на Apple е изградено на базата на собствена технология за превод с поддръжка на 11 езика и няколко режима на работа. Приложението може да слуша потребителя и да произнася думите му на друг език с минимално закъснение. Освен това, има и няколко режима на екрана, които ще направят комуникацията със събеседника особено удобна. В режим „Внимание“, текстът се изобразява с голям шрифт на екрана, така че потребителят да може бързо да го покаже на друг човек, ако спешно се нуждае от помощ. Режимът „Разговор“ позволява на събеседниците да общуват спокойно и думите да се появяват в съответната част на екрана.

По подразбиране, преводът се извършва през интернет, но можете да изтеглите необходимите езици и на телефона си, така че да превеждате дори и без интернет връзка. Това е особено полезно, когато пътувате, при честа липса на стабилен интернет.

Потребителите на бета-версията са забелязали сривове при превключването между режимите, но самият превод е бърз и точен.

Уиджети на началния екран

По-рано важната информация от любимите Ви приложения се изобразяваше на екрана „Днес“, който се появяваше чрез суайп с пръст вдясно. Но тези, които не го използваха често, в крайна сметка напълно забравиха за съществуването му. В iOS 14 любимите Ви уиджети могат да бъдат поставени директно на началния екран, така че потребителите да могат да получават важната информация веднага след отключване на телефона.

Уиджетите се предлагат в три размера, в зависимост от това колко пространство желае потребителят да им предостави. В бета версията няма много опции за уиджетите, но потребителите споделят удобството на уиджета „Време“ – сега самото приложение не трябва да се отваря толкова често.

Библиотека с приложения

Тази страница е последната на началния екран и съдържа всички потребителски приложения. Наскоро добавените и най-популярните приложения са в горната част на екрана, което Ви позволява бързо да получите достъп до желаната програма.

Останалите страници с приложения вече могат да бъдат скрити, оставяйки само необходимите Ви уиджети и Библиотеката с приложения.

Споменавания в съобщения

Груповите чатове могат бързо да излязат извън контрол, когато става въпрос за известия, но сега този хаос стана по-лесен за управление. Apple най-накрая добави функцията споменаване на нужния потребител в кореспонденция чрез @, както например в Telegram, и потребителят ще може да получава известия само когато съобщението е адресирано до него. Добавена е и опция за отговор на конкретно съобщение.

Велосипедни маршрути в Карти

На световната конференция за разработчици Apple заяви, че потребителите на карти най-много са желали появата на велосипедни маршрути. Сега колоездачите ще могат да използват Карти за изграждане на маршрути с велосипедни пътеки и светофари.

Към момента опцията е достъпна само в няколко града, като Ню Йорк и Сан Франциско, но Apple обещават да разширят картата на велосипедните маршрути.

Адаптивно осветление

Тази функция е полезна за тези, които използват приложението Home. С него потребителите ще могат да настройват топлината и яркостта на осветителните тела за дома. Много други платформи за умен дома Ви позволяват да създавате подпрограми, като тази, но това е просто нещо, което вероятно липсва.

App Clips

Често потребителите отварят много приложения само веднъж и след това забравят за тях. Приложенията остаряват и само претрупват телефона. Новата функция App Clips ще Ви помогне да се справите с този проблем. Достатъчно е да сканирате QR-кода на приложение, което има тази опция, или да отворите връзката му в браузъра или картите, и ще можете да използвате функциите му, без да го изтегляте на устройството. App Clips трябва да „тежи“ не повече от 10 MB, така че потребителите на мобилен интернет да могат да го изтеглят без щети. App Clips е предназначен предимно за еднократни приложения: например за наемане на скутер или плащане за паркиране.

Подобрени настройки за конфиденциалност в App Store

Вече всяко приложение в App Store ще има опростен раздел, който ще посочва какви потребителски данни събира софтуерът и дали разработчикът планира да ги споделя с други. Също така ще се посочва дали тези данни се събират анонимно или във връзка с идентичността на потребителя. Сега потребителите ще знаят точно каква информация предоставят на приложенията.

Индикатор за записи

Малката точка в горния десен ъгъл на екрана ще показва, че камерата или микрофонът в момента записват. Множество теории за конспирация твърдят, че телефонът постоянно записва нашите разговори, за да покаже правилната реклама. Сега Apple ще покаже на своите потребители дали се наблюдават или не.

Отделни елементи за управление на фокуса и експозицията в приложението Камера

Камерите в устройствата на Apple винаги са били по първите позиции що се отнася за техническите им спецификации, но стандартното приложение Камера вече е още по-опростено. Сега то предлага допълнителни ръчни настройки, като отделна настройка на фокуса и експонацията. Това ще Ви позволи да правите по-качествени и ярки снимки, което определено ще се хареса на фотолюбителите.

Чукане по задния капак

Като част от функционалните разширения на универсалния достъп, потребителите ще могат да почукат два или три пъти по задния капак на телефона за определени действия. Например, потребителите ще могат да зададат три почуквания за екранна снимка. По-рано в iOS имаше функция за разклащане на телефона, но потребителите я използваха много рядко.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари