fbpx
1.4 C
София

12 трика за пестене на време с iPhone, които ще ви направят по-ефективен потребител

Най-четени

Ако искате да намалите времето, което прекарвате в извършване на определени действия на своя iPhone, обикновено има решение, скрито в мобилната операционна система на Apple. Ето 12 бързи съвета за iOS, които, след като започнете да използвате, в дългосрочен план ще ви направят много по-ефективни по отношение на времето.

Докато четете тази статия се предполага, че използвате iPhone с iOS 16, но някои от тези съвети ще работят и с по-стари версии на мобилната операционна система на Apple.

1. Бързо превключване от цифри към букви

Превключването на екранната клавиатура, когато трябва да въведете число или символ, е твърде често срещано явление в iPhone, така че ето един съвет за супербързa смяна от числа към букви.

Вместо да докосвате клавиша „123“, за да преминете към цифровата/символната клавиатура, задръжте го натиснат и плъзнете пръста си до желания клавиш, след което го пуснете. Това действие въвежда цифрата/символа и автоматично ви връща към азбучната подредба, като избягва необходимостта от три отделни докосвания за постигане на същия резултат.

2. Премахване на последното число в калкулатора

Често срещано погрешно схващане е, че ако въведете грешно число в калкулатора, трябва да започнете цялото пресмятане отначало. За щастие, това не е така: Просто плъзнете надясно или наляво с пръст по дисплея с числата, за да премахнете последното въведено число, а ако е необходимо, повторете действието, за да премахнете няколко числа.

3. Задаване на функция за почукване/докосване по гърба на телефона

Почукването/докосването по гърба е функция за достъпност, която ви позволява да зададете действие, което да се задейства при двойно или тройно докосване на гърба на вашия iPhone. Можете да я използвате, за да стартирате конкретно приложение или да извикате Центъра за управление (Control Center), да включите/изключите Въртенето на екрана (Rotation Lock), да активирате Зуум (Zoom), да включите камерата или дори да задействате пряк път.

За да зададете действие на двойно или тройно докосване, отидете в Настройки -> Достъпност, след което под „Физически и двигателни“ докоснете Докосване. Превъртете надолу и докоснете Back Tap (Задно докосване), докоснете Double Tap (Двойно докосване) или Triple Tap (Тройно докосване), за да зададете действие, което да се задейства, след което изберете действието от списъка, което искате да се задейства.

4. Плъзгане на бутона за звука

Когато регулирате силата на звука на вашия iPhone, защо да натискате многократно бутоните за сила на звука, когато можете да натиснете веднъж и след това да управлявате екранната лента за сила на звука с пръст.

Това е не само по-бърз начин да увеличите или намалите силата на звука, но също така ви дава много по-подробен контрол, за да намерите най-подходящото място, подобно на дългото натискане на лентата за силата на звука в Центъра за управление (Control Center).

5. Използване на скрития тракпад

Знаете ли, че виртуалната клавиатура има скрит тракпад? Просто натиснете продължително интервала и клавиатурата ще стане празна и ще се превърне в тракпад, което ще ви позволи бързо да премествате курсора на екрана през текста, който сте написали.

Може би вече знаете този съвет. Но знаете ли, че ако докоснете тракпада с друг пръст, можете да избирате и текст?

6. Изключване на оценките и рецензиите в приложенията

Ако сте склонни към изтеглянето на много приложения, ще ви бъдат добре познати натрапчивите подкани „Оценете това приложение“, които периодично ви изваждат от потока на работа.

За щастие можете лесно да ги изключите. Отидете в Настройки -> App Store и изключете превключвателя до „Оценки и отзиви в приложенията“.

7. Дълго натискане на бутоните за връщане

Ако се намирате в няколко менюта в системно приложение, като например Настройки, не е необходимо да докосвате многократно горния ляв бутон Назад, за да се върнете в главното меню. Вместо това просто го натиснете продължително, за да се появи изскачащ прозорец с предишни екрани, който можете да докоснете, за да се върнете направо обратно там където искате.

8. QuickTake Video

На iPhone 11 и по-новите модели можете да записвате видеоклипове, без дори да превключвате от режима за снимки по подразбиране. За да заснемете бърз видеоклип в приложението Камера, просто натиснете и задръжте бутона на затвора, след което го освободете, за да спрете записа.

За да продължите да записвате видео, без да се налага да задържате бутона, плъзнете бутона на затвора крайно надясно. Затворът ще се разтегне еластично под пръста ви, докато го правите, и ще се появи икона на катинар. Когато се постави върху катинара, бутонът на затвора ще остане разположен там, докато снимате видео. Можете също така да докоснете затвора, за да направите неподвижна снимка по време на записа. Когато сте готови да спрете да снимате видео, просто докоснете бутона за запис под визьора.

9. Бързо задаване на таймер

За да зададете таймер по бързо-бързо, влезте в контролния център (Control Center) като плъзнете пръст надолу по диагонал от горния десен ъгъл на екрана (ако вашият iPhone има Home бутон, плъзнете пръст нагоре от долната част на екрана), след което натиснете продължително бутона „Таймер“. Плъзнете нагоре по плъзгача, за да зададете продължителност на таймера, след което натиснете „Старт“.

Имайте предвид, че всяка стъпка в плъзгача увеличава продължителността на таймера в следващите стъпки: 1, 2, 3, 4, 5, 10, 15, 20, 30 и 45 минути, както и 1 или 2 часа. Ако се нуждаете от по-дълга или по-конкретна продължителност, просто помолете „Siri“ да зададе таймера.

10. Създаване на бутон за бързо набиране

Ако редовно се обаждате на едни и същи хора, защо не създадете бутон за бързо набиране, за да им се обаждате директно от началния екран?

Отворете приложението Преки пътища (Shortcuts) и натиснете бутона + в горния десен ъгъл. Натиснете Добавяне на действие, след което изберете един от предложените контакти от реда за повиквания. След това натиснете бутона Споделяне (Share) в долната част и изберете Добавяне към началния екран (Add to Home Screen) от менюто с действия. Дайте име на прекия път и докоснете иконата, за да изберете снимка на контакта, ако имате такава, след което докоснете Добавяне, за да го поставите на Началния си екран.

11. Копиране и поставяне на редакции на снимки

Ако имате няколко снимки, които искате да редактирате по един и същи начин, или ако сте направили промени в една снимка, които искате да повторите в други снимки, използвайте новите инструменти за копиране и поставяне на редакции в iOS 16.

В приложението Снимки първо отворете изображение, след което докоснете Редактиране и направете желаните корекции. Когато приключите, докоснете Готово, след което докоснете иконата на елипсата (трите точки) в горния десен ъгъл на екрана.

Оттам докоснете Копиране на редакциите (Copy Edits) в падащото меню, за да копирате всичко, което сте направили с изображението, в клипборда. След това отворете друга снимка или изберете няколко снимки в библиотеката си, докоснете отново иконата на елипсата и след това докоснете Вмъкни редакциите (Paste Edits), за да получите абсолютно същите корекции.

12. Скролване до най-горната част с едно докосване

Това е стар трик, но е един от най-добрите и лесно се забравя. Когато сърфирате в Safari или скролвате през дълго меню на приложение или канал, докоснете лентата на състоянието в горната част на дисплея на iPhone, за да се върнете обратно в най-горната част.

Ако имате iPhone 14 Pro и „Dynamic Island“ не се използва, докосването му извършва същото действие. Имате ли любим съвет за пестене на време, който не е посочен в тази статия? Споделете го с нас в коментарите.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини