146 уязвимости са открити в предварително инсталирани Android приложения

1
1543

Kryptowire, фирма, която се занимава с анализи по сигурността, разкри за голям проблем с предварително инсталираните приложения на по-евтините Android телефони. Изследването им е финансирано от Отдела по вътрешна сигурност на САЩ, предават от CNET.

Открити са редица уязвимости, които позволяват записване на звук, промяна на настройките без разрешение, дори възможност за приложенията да си добавят нови разрешения самостоятелно. Тази година са намерени 146 нови дупки в сигурността на устройства произведени от 29 производители. Използван е нов инструмент, който сканира firmware на телефоните, без нужда от притежание на физическо устройство.

Шест предварително инсталирани приложения на Samsung отговарят за цели 33 от уязвимостите

„Google може и трябва да изисква по-дълбок анализ на кода на приложенията и повече отговорност от производителите по отношение на софтуера, който влиза в екосистемата на Android. Законотворците трябва да поискат компаниите да отговарят пред закона, когато излагат сигурността и личната информация на крайния потребител на риск.“, казва Angelos Stavrou, изпълнителен директор на Kryptowire.

Става въпрос за приложенията, които пристигат инсталирани на телефоните, които си купуваме. Обикновено са малки инструменти, от трети лица, които са вградени около софтуера на производителя. Често те са много трудни за премахване. За това и данните от проучването са много притеснителни. Ако изтеглиш зловредно приложение от Play Store, можеш да го изтриеш с лекота. При гореспоменатите приложения това не винаги е възможно.

От Google не са отговорили на запитването на CNET по темата, към този момент

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кюнец
Кюнец

И кои са тези приложения в крайна сметка?