25 държави са си купили шпионска програма за подслушване на телефони само по техния мобилен номер

5
2465

Специалистите на Citizen Lab от университета в Торонто хвърлиха светлина върху дейността на частната компания Circles, шпионският софтуер на която ползват правителствата на минимум 25 държави от целия свят.

Circles е дъщерна компания на израелския производител на хакерски софтуер NSO Group, непрекъснато критикуван от защитниците на човешките права за продажбата на своето оборудване в държави с тоталитарен режим. Компанията Facebook дори заведе съдебно дело срещу тази компания, за това, че нейните инструменти са използвани за следене на WhatsApp потребителите.

Citizen Lab официално обяви, че клиенти на Circles са правителствата на Австралия, Белгия Ботсвана, Виетнам, Гватемала, Хондурас, Дания, Еквадор, Екваториална Гвинея, Естония, Замбия, Зимбабве, Израел, Индия, Кения, Малайзия, Мароко, Мексико, Нигерия, Обединените Арабски Емирства, Перу, Салвадор, Сърбия, Тайланд и Чили.

Според експертите на Citizen Lab, компанията Circles използва уязвимости в системата за сигнализация Signaling System 7 (SS7). Това е пакет от протоколи, разработен през 1975 година за обмен на информация и маршрутизиране на телефонните разговори между различните комуникационни компании (към днешен ден SS7 се използва предимно, но не само в 2G и 3G мобилните мрежи).

След като се включи към мобилна мрежа, поддържаща SS7, хакерът може да изпрати на атакувания мобилен телефон специални команди, които дават възможност за проследяване на неговото местоположение, както и за прихващане на обажданията и кодовете за двойната автентификация. За осъществяване на тази атака е достатъчно единствено да се знае номера на смартфона.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари