32 приложения в Play Store са били заразени

0
47

Фирмата, занимаваща се със сигурността на мобилни устрйства, Lookout, е засякла множество приложения в Play Store, които са били компроментирани от малуер програма, наречена BadNews.

BadNews е била дегизирана като мрежа за реклами. Тя изпраща фалшиви съобщения с новини и събира персонална информация, като телефонен номер и идентификационен номер на устройството. Също така, изпраща и съобщения, подканващи потребителя да изтегли още (заразени) приложения.

Заразените от BadNews устройства са изпращали и SMS съобщения. А как малуера е преминал проверките? Тъй като не е свързан директно с приложението, не минава същите проверки за коректност, както самото приложение. Отдолу можете да видите списък на 32 приложения, които са били заразени и вече са премахнати от магазина за приложения за Android. Акаунтите на разработчиците, написали приложенията, също са с ограничен достъп. Дизайнът на BadNews е такъв, че прилича на стандартен SDK за реклами, така че е много вероятно много от разработчиците да не са желаели да вредят.

Между два и девет милиона потребители по света са изложени на опасност. Малко повече от приложенията са на руски, а останалите на английски, като покриват голямо разнообразие от жанрове – от игри, през тапети, та до речници. Ако сте изтеглили някое от приложенията, най-добре го изтрийте, като, ако сте приемали инсталации от „неназовани източници“, по-добре пробвайте някое приложение за защита.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за