50% от американците с готовност биха шпионирали непознати с телефона си

0
15

В наши дни почти всеки телефон идва с вградена камера, която позволява на потребителите да правят снимки и видеоклипове навсякъде и по всяко време. Тези невиждани доскоро възможности откриват обширни полета за злоупотреби с личното пространство на други хора. Социологическо проучване на Harris Interactive показва, че половината от американците смятат за напълно нормално заснемането на непознати хора на публични места, информира Digital Trends.

В изследването са взели участие 2 300 души. Важно е да се отбележи, че не всички, които нямат нищо против заснемането на непознати са правили това със своите телефони. Отговорилите положително са представили и някои вероятни сценарии, които биха ги провокирали да снимат случайни лица или свои познати без тяхното разрешение. С най-голяма популярност се ползва правенето на клипчета с хора в засрамващи ситуации. 23% от анкетираните с готовност биха заснели нещо подобно и биха го качили веднага в YouTube. 15% няма да се поколебаят да заснемат спъващи се и падащи непознати хора на улицата или в някое публично заведение.

Част от въпросите в проучването са били свързани със сексуални елементи от живота. 10% от участвалите мъже в проучването са заявили, че биха заснели тайно привлекателна сервитьорка в ресторанта, където се намират, а 9% от жените веднага ще включат камерата на телефона ако им се удаде възможност да запечатат в паметта на устройството привлекателния съседски градинар, който коси ливадата гол до кръста.

5% от хората няма да се поколебаят да запечатат целуваща се двойка, ако влезе в полезрението им. 7% от собствениците на телефони биха заснели шефа си ако опита да си вземе повече понички от кутията, отколкото му се полагат. Потребителите, които биха заснели тайно видео със сваляч с гадни маниери в действие възлизат на 6%.

Ако обърнем внимание на частта от проучването, която засяга видеото онлайн ще видим, че 57% от анкетираните американци биха намерили видео, свързано с работата им за забавно или интересно, ако то е качено от техен колега. Най-популярната категория при този род клипове е тази с номерата, които си скрояват служителите от време на време. Голяма част от работниците биха гледали с удоволствие смешна имитация на техния шеф. 23% от хората искат да видят видео, на което висш ръководител от тяхната компания приготвя кафе в офиса. Подобно е количеството на хората, които биха се забавлявали на снимка или видео, където се вижда как техен колега спи на работното си място. 12% са любопитни за заснети материали, на които се виждат палави задявания по време на някакъв служебен банкет.

Тенденцията за грубо навлизане в личното пространство на други хора ще се засили паралелно с нарастващата популярност на смартфоните, които се характеризират с камери, притежаващи възможността да снимат мултимедийни материали с високо качество. Основният проблем се състои в това, че материалите обикновено стават публично достояние и унижават достойнството на участниците, които са в кадър.

Долното видео не е заснето с камера на телефон, но е чудесен пример за изключително забавна шега в коридорите на класическа офис сграда.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари