7 nm чип Apple A13 Bionic осигурява 20% ръст на производителността и няколко допълнителни часа автономна работа

0
1009

Точно както се очакваше, триото нови смартфони на Apple се базира на фирмената система върху чипа A13 Bionic, произвеждана чрез 7 нанометров технологичен процес.

Аналогично на предишната SoC, основните модули на A13 Bionic са две бързи процесорни ядра за сложни изчислителни алгоритми, четири по-икономични ядра и четири графични ядра. Компанията заяви, че това е най-производителният чип в историята на смартфоните, който осигурява 20% ръст на производителността.

Една от най-важните особености на новата SoC е нейната висока енергийна ефективност. A13 Bionic е най-ефективният чип в историята на Apple. Той консумира с 40% по-малко енергия в сравнение с предишната SoC и по този начин осигурява на iPhone 11 Pro няколко допълнителни часа автономна работа. Чипът може да изключва захранването на своите различни елементи, когато те не се използват от смартфона.

A13 Bionic е съставен от рекордните 8,5 милиарда транзистора, а невронният процесор (NPU) разполага с осем ядра. В алгоритмите с машинно обучение производителността на чипа достига 1 трилион операции в секунда. Вижда се, че Apple предоставя на притежателите на новите iPhone повече ресурси за изчислителни задачи, а това е важно, понеже се очаква A13 Bionic да се използва и в лаптопите на корпорацията от Купертино. По време на презентацията възможностите на графичния ускорител бяха демонстрирани чрез играта Pascal’s Wager.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари