fbpx
-3.2 C
София

8 мобилни технологии, които ще променят света

Най-четени

На семинар в Йоханесбург аналитичната компания Gartner разказа за осемте ключови мобилни технологии, които, по нейни прогнози, могат да променят света в положителна посока.

HTML5

Технологията HTML5 няма да успее да замени всички стандарти, но до 2015 година ще стане базова за половината от всички достъпни приложения.

NFC

Тази технология просто е призвана да стане масова. Някои от големите производители (например Nokia и RIM) вече я внедриха в своите смартфони.

Платформено независими инструменти

Благодарение на кросплатформените инструменти за създаване на софтуер програмистите пестят време и пари, тъй като не е нужно да адаптират създавания от тях софтуер под различни операционни системи.

Контекстни и геолокационни услуги

Информацията за предпочитанията на потребителите днес все повече се превръща в тенденция. Това спомага за доставката на необходимите стоки и продукти и по-бързото задоволяване нуждите на потребителите. Според Gartner, определянето на местоположението на потребителя също скоро ще стане много популярно.

Bluetooth 4

Тази безжична технология може да се превърне в стандартна връзка между периферните и мобилните устройства. Например, „умните“ часовници ще се свързват със смартфоните и ще показват входящите кратки текстови съобщения.

802.11ac

Високоскоростната Wi-Fi връзка може да разтовари мобилната мрежа. Особено подходящ за тази роля е новият стандарт за пренос на данни Wi-Fi 802.11ac, който използва честотния диапазон от 5 GHz и поддържа до 8 канала едновременно. Устройствата, работещи по този стандарт, ще могат да осигуряват скорост за трансфер на данни от над 1 Gbit/s, която е два пъти по-висока от тази при настоящия стандарт 802.11n.

M2M

Machine-to-machine, или m2m-връзката, става все по-популярна сред операторите. Този тип комуникация между устройствата може да се използва, например, за дистанционно управление на мрежи от банкомати, на сензори в инженерни мрежи и т.н.

Допълнена реалност

Мечтите на писателите на научна фантастика скоро ще се осъществят: върху реалната картина ще могат да бъдат наслагвани виртуални елементи. Технологията засега все още е в зората на своето развитие, но вече са налице интересни разработки. Според анализатори, новото изобретение ще бъде особено популярно в игрите и средствата за навигация.

Предишна новинаFacebook купи Instagram за един милиард долара
Следваща новинаCometBird 11.0
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини