Android държи 69% от пазара на смартфоните, а доставките на WP-устройства са се увеличили два пъти

0
283

Анализаторската компания Canalys публикува данни за 4-тото тримесечие на миналата година в контекста на които са продажбите на смартфони и техните операционни системи. Apple, благодарение на iPhone 5, взе част от пазара на Android, а продажбите на WP-смартфони са се удвоили.

Според Canalys, през 4-тото тримесечие на 2012 г. са били продадени 216,5 милиона смартфона, което е с 37% повече в сравнение със същото тримесечие на 2011 г.. Продажбите на телефони (обичайни апарати + смартфони) са останали на същото ниво.

Лидер на пазара на мобилните операционни системи все още е Android. През последното тримесечие, делът на тези устройства е 34% от всички доставки на телефони и 69% от всички доставки на смартфони. В предходното тримесечие, делът на Android е бил 75%. Спадът до голяма степен се дължи на Apple и нейния свръхпопулярен iPhone 5.

Пазарният дял на iOS е 11% (по отношение на телефоните), или 22% ако се вземат предвид само смартфоните. През изминалото тримесечие, този показател е бил 15%.

Стив Балмър твърди, че продажбите на Windows Phone смартфони през 4-тото тримесечие са се увеличили четири пъти, в сравнение с година по-рано. Но в действителност това не е вярно. За тримесечието са били продадени само 5,1 милиона устройства на тази ОС, което е два (вместо четири) пъти повече в сравнение с предходната година (2,5 милиона). Не е изненадващо, че лавината от продажби се дължи на Nokia – 4,4 от 5,1 милиона.

Що се отнася до производителите, то тук лидер продължава да бъде Samsung. Корейската компания отчете 78% ръст в сравнение с миналата година и е доставила 62,9 милиона „умни“ устройства, следвана от Apple. Сега е наред невероятната картина – 3, 4 и 5-то място се заемат от китайски производители. Ако за успеха на Huawei и ZTE ние вече знаехме от преди, то на 5-то място се изкачи Lenovo, която е известна до голяма степен на китайския пазар. Lenovo през 4-тото тримесечие на 2012 г. е успяла да надмине такива гиганти, като HTC, Sony, LG, Nokia и Motorola.

Това се обяснява с рязкото увеличение на продажбите на смартфони в Китай – най-големият пазар в света. Доставките на „умни“ устройства в Китай, в сравнение с предходната година, са се увеличили със 113%.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари