Потребителските устройства, работещи под управлението на мобилната операционна система Android са застрашени от малуера RedDrop, който подслушва телефонните разговори, прави абонамент за платени услуги и други подобни.

Информацията за RedDrop съобщиха специалистите по информационна безопасност на компанията Wandera.

Разпространяването на RedDrop се осъществява чрез компрометирани уеб-ресурси, които са под контрола на хакери и злоумишленици. Компютърният вирус прониква в мобилните устройства на своите жертви чрез едно от общо петдесетте приложения, включително текстови и графични редактори, калкулатори и дори образователни програми. Малуерът се свързва с отдалечен сървър от който инсталира допълнителни компоненти, които могат да копират записаните в смартфона снимки и видеозаписи. След като попадне в смартфона RedDrop активира диктофона и започва до подслушва и фиксира всичко, което се случва около заразеното устройство. Засега не се знае, какво ще правят хакерите с тази информация.

Според експертите, RedDrop използва уязвимост тип нулев ден. Това означава, че към днешен ден не съществуват методи за защита от неговите действия. Единственият начин за минимизиране риска от заразяване е да се прекрати изтеглянето на приложения от различните каталози и ресурси, различни от Google Play.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари