Android се изправя срещу iPhone

17
43

IDC (International Data Center) прогнозира, че до края на годината е напълно възможно Android да надмине iPhone, като се очаква световният пазарен дял на първия да скочи до 16% и съответно до 15% за iPhone. Symbian остава безспорният лидер в класирането с 40% пазарен дял според излязлата едва този вторник прогноза, следван при голяма дистанция от BlackBerry – 18%.

Като начало iPhone прави приятно впечатление с подобрения си дисплей и други интересни характеристики в последния модел, което го прави изключително привлекателен и лесен за употреба. И въпреки лесно-забележимите предимства на iPhone спрямо Droid 2 с операционна система Android версия 2.2, опростеният интерфейс на първия крие доста, макар и повечето дребни, ограничения.

На повечето потребители им се струва, че реалната QWERTY клавиатура на Droid 2 е голямо предимство, тъй като бутоните са достатъчно големи и освен това изключително удобни за натискане, с които също обаче трябва да посвикнете. Недостатъкът идва оттам, че за да активирате цифрите и дори пунктуационните знаци трябва да използвате ALT бутона. Клавишите за последните се осветяват със син светодиод, а черният им цвят прави почти невъзможно различаването, което наистина е доста неприятно и неудобно за хората, които не са свикнали с разположението им. Това не е всичко, понеже Droid 2 има и виртуална клавиатура, която работи задоволително в landscape режим, но размерите на бутоните са прекалено малки при включване на portrait режима заради по-тесния от този на iPhone дисплей.

Друг недостатък на Droid 2 са иконките с различни размери, както и по трудната достъпност до някои от тях вследствие по-неудобното им разположение – същите при iPhone са с еднакви размери, като освен това са направени много по-светли и атрактивни. „Неудобните“ джаджи на Droid2 лесно могат да бъдат премахнати – за да сложите икона в главното меню единственото, което трябва да направите, е да задържите палеца си върху нея за секунда. Премахването също е като детска игра – задръжте този път няколко секунди и ще се появи кошче, в което да „изхвърлите“ въпросната. Като контраст подобна операция при iPhone би отнела много повече време, защото наместването на иконите, които да се появяват на основния дисплей, е доста затруднено и става поотделно.

Сензитивността и точността на iPhone също не са за пренебрегване, но пък Android 2.2 ни впечатлява с възможността за гласови команди, която работи задоволително добре за момента. Като цяло с нея можете да извършвате търсения, изпращате мейли или текстови съобщения, посетите уеб-страница и т.н.

Новата функция на Android 2.2 Chrome To Phone позволява изпращането на карта или уебсайт например от браузър, инсталиран на настолен компютър или лаптоп, като за момента обратният трансфер остава невъзможен.

10x to ppyordanov
0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
17 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари