fbpx
1.4 C
София

Android телефоните са по-сигурни благодарение на програмния език Rust

Най-четени

Като всеки широко използван софтуер постоянно се откриват пропуски в сигурността (а след това се пачват) и при Android. За щастие един вид проблем със сигурността се срещат все по-рядко, благодарение на използването на друг език за програмиране.  

Google публикува информация в блога си за сигурността, в която се казва, че слабостите свързани с безопасността на паметта – където се наблюдава препълване на буфера и други подобни проблеми в програмиския кода – бележат спад в Android телефоните. От компанията се казва, „виждаме значителен спад в броя на слабостите свързани с безопасността на паметта през последните години/ версии. От 2019 г. до 2022 г. годишният брой на подобни проблеми спада от 223 до 85.“

Каква е причината за спада при тези проблеми със сигурността? Google уточняват, че „отношението не означава непременно причинно-следствена връзка,“ но евентуалният виновник е решението голяма част от новия Android код да се пише на Rust,  а не на по-старите езици като С и С++. Rust засилва безопасността на паметта, като драстично намалява възможността от проблеми със сигурността, свързани с нея.

От Goole разкриват още, че „от 2019 г. до 2022 г. слабостите свързани с безопасността на паметта спадат от 76% на 35% от общото количество уязвимости в Android. 2022 г. е първата година, през която  слабостите свързани с безопасността на паметта не представляват голяма част от слабостите в Android.“ Кодът, който се пише на Rust заема все по-голям дял, но все още не е на челните места.

Извън проблемите със сигурността на паметта има и много други проблеми, които тормозят Android телефоните и таблетите, но със сигурност те са с доста по-голяма степен на безопасност след преминаването към Rust.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини