Android ще бъде близо до върха през 2014 година

0
37

Според изследване на анализаторите от Gartner, мобилната операционна система Android ще бъде на второ място в класацията на най-популярните операционни системи в света през 2014 година. Прогнозите на Gartner сочат Symbian като безспорен лидер сред смартфоните, който трудно може да бъде изместен.

Symbian не е особено популярен в Съединените щати, но в останалата част от света се радва на добри постижения. Въпреки това, Gartner предвижда лошо бъдеще за операционната система на Nokia, която според тях ще загуби една четвърт от влиянието си до няколко години. През 2014 година Symbian и Android ще бъдат почти изравнени, въпреки че сега системата на Nokia е повече от два пъти по-популярна от тази на Google.

Според Gartner нискобюджетните смартфони с Android ще бъдат в основата на успеха. Такива телефони се планират от гиганти в мобилната индустрия, каквито са Sony Ericsson, LG и Motorola. Сега на пазара преобладават най-вече скъпи телефони с операционната система на Google, но това ще се промени много скоро.

Съмнително е, че Symbian ще запази дори 30% от пазара до 2014 година, тъй като Nokia вече се отказва от тази система за сметка на MeeGo. Очаква се интересът на разработчиците да спадне бързо и едва ли прогнозите на Gartner ще излязат истина. По-вероятно е след четири години да видим Android на върха, тъй като дотогава едва ли ще сме свидетели на пълен преход към MeeGo, а и възможността Apple да извади нискобюджетни телефони с iOS клони към нула. Водещата позиция на Android може да бъде застрашена единствено от RIM

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари