fbpx
25.9 C
София

Android 11 Go ще направи евтините смартфони по-бързи от всякога

Най-четени

Google официално представи Android 11 и новата версия на мобилната операционна система на компанията вече е налична, като потребителите, които имат съвместим телефон, вече могат да го актуализират. За момента новата версия на Android е налична само за силно ограничен брой модели апарати, като с течение на времето ще стане достъпна за все повече и повече устройства. Има обаче един проблем – за някои смартфони Android 11 може да се окаже твърде тежък и натоварващ, за да работи на евтините бюджетни и нискомощни телефони. И именно тук идва моментът, в който трябва да поговорим за Android 11 Go Edition.

Подобно на Go версията на миналогодишния Android 10, Android 11 Go Edition е олекотена версия на стандартната операционна система, предназначена да работи на телефони с малко количество RAM и вътрешна памет, които трудно биха могли да работят гладко или поне поносимо със стандартната версия на Android 11.

Изданието Android 11 Go е проектирано да работи на телефони с 2GB RAM или по-малко, като такова количество оперативна памет имат супер достъпните модели телефони, тъй като голяма част от устройствата от нисък и среден клас на пазара вече разполагат с поне 3GB или 4GB оперативна памет, а високия клас смартфони стигат дори до 16GB.

В момента няма списък със съвместимите устройства с Android 11 Go Edition, тъй като повечето производители на такива модели телефони обикновено създават собствен фърмуер, базиран на олекотената версия на операционната система, но през следващите месеци можем да очакваме да видим чисто нови телефони от най-достъпния клас, които идват със системата.

Какво прави Android 11 Go Edition?

Може би най-полезната функция на тази олекотена версия на Android 11 е повишаването на скоростта и бързодействието на интерфейса – според данните от Google, приложенията стартират 20% по-бързо под Android 11 Go Edition, което спестява наистина ценно време, когато използвате телефона си.

Подобно на обикновената версия на Android 11, изданието Go идва с промяна в известията, така че известията от приложения за чат и комуникация като WhatsApp и Facebook Messenger вече ще бъдат групирани в отделен раздел „разговори“ заедно с други известия.

Друга голяма промяна, която от известно време е налична за телефоните със стандартната версия на Android, е въвеждането на навигация с жестове. Активирането на тази функция премахва трите навигационни бутона в долната част (квадрата, кръга и триъгълника) и вместо това, за да навигирате, ще бъде необходимо да плъзгате нагоре от долната част на екрана или от двете страни, в зависимост от желаното действие. Това е интуитивен и бърз начин да използвате максимално полезната площ на телефона си и да избегнете досадните икони за навигация в долната част на екрана, но е опционална възможност и не е задължително да бъде използвана от всички потребители. Освен това, свикването с този начин за навигиране, отнема известно време, така че определено не всички биха желали да се възползват от новата функция.

Файловете в Android 11 Go Edition също ще бъдат по-добре защитени от преди, тъй като вече потребителите могат да добавят ПИН код за достъп до папките, ако искат да възпрепятстват достъпа до личните им данни от някой, на когото са дали телефона си назаем например или на друг близък.

И накрая, някои от опциите за поверителност от последните няколко версии операционни системи Android идват към Android 11 Go Edition сега. Главната новост е подобрения контрол на разрешенията за достъп на приложенията, с която потребителите могат да дават на дадено приложение достъп до камерата, данните за местоположението или здравната информация еднократно, вместо за постоянно, както досега при Go версията на Android. Освен това разрешенията като тези ще се нулират автоматично, ако дадено приложение не се използва продължително време от потребителя, което ще увеличи допълнително личната неприкосновеност и ще сведе възможностите за злоупотреби.

Това са ключовите функции и актуализации в Android 11 Go Edition, въпреки че е възможно да има още корекции и промени, които Google да не е споменала в първоначалното си прес съобщение по повод новата олекотена версия на мобилната операционна система.

Тази нова система обикновено е предназначена за хора, които нямат особено големи очаквания и изисквания от смартфоните или за тези, които просто използват смартфона като средство за комуникация и Android 11 Go Edition е софтуера, който ще направи преживяването им по-интуитивно и улеснено, без да се налага да влагат голяма сума за по-мощен смартфон или да им отнема твърде много време и усилия, за да свикнат с възможностите на обикновената версия на Android.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини