Android 12 може да има и кошче за изтритите файлове

8
1728

Изглежда, че Google се подготвя да добави функция към устройствата с Android, която отдавна е част от по-традиционните операционни системи за настолни компютри: а именно кошче за изтритите файлове. От XDA-Developers са се разровили из кода на Android 12, за да разкрият функциите, които Google все още не е добавила официално, а най-новата се крие в основното приложение за настройки, в което се споменава възможност за изпразване на кошчето.

Когато докоснете „Кошче“, Android 12 трябва да отваря диалогов прозорец, който ви показва колко място заемат изтритите файлове във вътрешната памет на устройството, и ви дава възможност да изпразните кошчето. Изглежда, че функцията трябва да работи точно както на Windows или Mac, но на практика е вероятно нещата да се окажат много по-сложни по различни причини.

Android всъщност има API за кошче в Android 11, който някои приложения могат да използват, за да скрият файлове, вместо незабавно и напълно да ги изтрият, но изглежда това е малко използвана функционалност от разработчиците. Изглежда, че самата Google се подготвя да поддържа кошчето в приложението Files by Google, но досега то не се е появило в официалната версия.

Така че функцията за боклук вече съществува в Android 11, но изглежда малко приложения я използват; и дори да са го направили, все още няма начин действително да възстановите изтритите файлове. В Android 12 разкритите настройки от XDA изглежда също не предлагат възстановяване на изтритите файлове, но отделни приложения за управление на файлове – като Google – биха могли.

Управлението на файлове с Android не е толкова лесно, колкото на вашата настолна операционна система. Например, по-новите настройки за съхранение означават, че файловете, които са „преместени в кошчето“, са технически просто скрити на място, като се поставя точка в предната част на името на файла им. Освен това всеки различен производител на Android смартфони може да избере да използва собствено приложение за управление на файлове вместо това, предлагано от Google – и тези приложения могат и да не поддържат новия API за кошче.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари