Опасността злонамерено приложение да „отвлече“ камерата на вашия телефон, за да ви шпионира, определено е възможна. Всъщност, тя е достатъчно реална, за да накара Google да направи нещо по въпроса.

Новооткрит код показва, че следващата версия на Android ще пречи на неактивни приложения да ползват камерата и микрофона. Ако неактивно приложение се опита да активира камерата, Android ще я спре и ще изкара съобщение за грешка. При микрофона е малко по-различно: Android P ще позволи записването, но няма да съхрани нищо, докато потребителят не стартира официално приложението.

Така малуерът няма да може да записва аудио на заден фон, но легитимни приложения като клиенти за чат няма да имат проблем.

Google все още дори не е анонсирал Android P официално, така че ще трябва да почакаме преди да видим тези мерки в реална среда, и то при положение, че те бъдат включени. Този механизъм обаче е категорично положителен и има да за цел преди всичко да защити личните данни на потребителите, така че да бъдете спокойни за поведението на приложенията във фонов режим.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за