Много Android потребители все още нямат – и няма да имат – Pie, но вече научаваме подробности за неговия наследник в семейството на операционната система. XDA се е добрал до много ранна версия на Android Q, която разкрива повече за плановете на Google.

От една страна новост ще бъде т.нар. dark theme, която вече ще важи за цялата система. Това може да е особено полезно, ако се опитвате да пестите батерията на телефон, оборудван с OLED дисплей, или просто не искате да се заслепявате през нощта. Има опция за разработчици, за да принудите активация на режима в приложения, които не го поддържат, намеквайки, че може да отнеме известно време, преди всяко приложение да ползва функцията.

Ще намерите и опция за програмисти, която ще „активира експерименталния десктоп режим при второстепенните дисплеи“, която може да се отнася за изглед в стил Samsung DeX. Не разчитайте засега на достигането на готовата версия (режимът няма да работи дори когато XDA го активира), но Google изглежда разглежда идеята като минимум.

Повечето други елементи в тази компилация са незначителни (като тапет за всички устройства с постоянно включени дисплеи). Налице е обаче важна промяна в личните данни. Подобно на iOS, можете да ограничите разрешенията за местоположение и други чувствителни функции, така че да се изпълнява само докато приложението е на преден план. Не е нужно да се притеснявате за приложението, което събира данни на фонов режим, или за GPS приложение, което хаби батерията ви, когато не я използвате. Преработената общата секция с разрешения ще ви даде бърз поглед върху функциите, които вашите приложения използват.

Вероятно ще трябва да бъдете търпеливи, преди да можете да опитате сами Android Q, независимо от това, колко елемента оцелеят след тестове. Google пусна публичния преглед на Android P чак през май 2018 г., а завършената версия чакаше до август. Това е по-скоро ориентировъчен поглед към бъдещето, отколкото окончателен изглед.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари