В края на октомври, стана ясно, че продажбите на iPhone бележат спад, а потребителите вече са склонни да използват по-дълго своите смартфони и експлоатационния цикъл се е увеличил до две години. Въпреки това обаче, сега става ясно, че Apple продължава да бъде лидер в приходите от продажби на смартфони и все още печели най-много от това перо от бизнеса си, оставяйки след себе си Samsung и Huawei, които заедно сформират топ трите най-големи производители на смартфони в света към момента. Данните идват от нов доклад на Counterpoint Research за третото тримесечие на 2019 година и констатират, че ръководената от Тим Кук компания, която се счита за най-скъпата в света (по отношение пазарната капитализация), е прибрала 66% от печалбата от продажба на смартфони в световен мащаб.

Какво стои зад този успех?

Apple е доминирала на световния пазар на смартфони през месеците юли, август и септември с 66% печалба, която формира общо 32% от общите приходи на компанията. Според инициаторите на проучването това се дължи най-вече на базата на лоялни към бранда потребители на ключови пазари като САЩ, Европа и Япония, което за пореден път ни показва желязната марктингова стратегия и брилянтно изпълнение на капиталистическия замисъл от страна на Applе, плод на дългогодишната работа откакто компанията съществува. Изглежда компанията от Купертино отлично знае как да продава това, което можем да наречем „усещането при покупка“, с което е развила дълготрайна лоялност и ангажираност от страна на потребителите си.

Компанията на второ място по печалба е Samsung, но едва със 17 на сто дял. Все пак доброто ѝ представяне идва от успешната серия Galaxy A и флагмана Galaxy Note, посочват Counterpoint Research.

Догодина се очаква 5G да помогне на китайските производители, които иначе работят при по-ниска печалба, да постигнат по-добри резултати.

Тук става въпрос за брандове като Xiaomi, Oppo и други. Иначе докладът отчита 11% спад на годишна база в печалбата от смартфон пазара до $12 милиарда. Това се дължи на по-популярните модели от среден и нисък клас, при които печалбата е много по-ниска, а също и на факта, че хората с премиум модели остават с тях за по-дълго и не купуват ново устройство. Дали това е признак на качество и коректност към потребителя от страна на Apple, оставяме да бъде въпрос на лични изводи.

Приходите от iPhone за тримесечието са били $33.36 милиарда, което е около 9.2% спад спрямо същия период на миналата година ($36.76 млрд.).

При Mac също има 5% спад до $6.99 милиарда, а при iPad ($4.65 млрд.) и носимите технологии, тези за дома и аксесоарите ($6.52 млрд.) има сериозен скок.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

17 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари