fbpx
13.2 C
София

Apple държи 75% от пазара на премиум смартфони

Най-четени

През миналата година световният пазар на смартфони се сблъска с макроикономически трудности, които доведоха до спад на общите продажби с 12% на годишна база. На световния пазар на премиум смартфони обаче се наблюдаваше контрастен ръст, при който продажбите се увеличиха с 1% на годишна база. Този растеж позволи на премиум ценовия сегмент да допринесе за 55% от общите приходи на световния пазар на смартфони за първи път в историята. Освен това премиум сегментът завладя повече от една пета от общите продажби на смартфони в световен мащаб.

Според CounterPoint Research няколко фактора са допринесли за растежа на пазара на премиум смартфони през 2022 година. Един от основните фактори е устойчивостта на заможните потребители, които са по-малко засегнати от макроикономическите трудности в сравнение с останалите потребители. В резултат на това продажбите в премиум сегмента са нараснали, докато тези в началния и средния сегмент са намалели. Освен това, тъй като смартфоните заемат все по-централно място в живота на хората, те са склонни да харчат повече за тях и да ги задържат за по-дълъг период от време. Това е видно от факта, че ценовият сегмент от 1000 долара и повече е най-бързо растящият, с 38% годишно увеличение на продажбите.

Друг ключов фактор за растежа е тенденцията повече хора да минават към премиум сегмента в различните региони. Търсенето в премиум сегмента се определяше от хората, които обновяваха последното си устройство. Подобренията бяха очевидни не само на зрели пазари като Северна Америка, но и в развиващите се икономики, където потребителите на своето трето или четвърто устройство започнаха да навлизат в премиум сегмента.

Apple отбеляза 6% годишен ръст на продажбите в тази категория, като увеличи дела си до три четвърти от общите продажби в сегмента. Въпреки това Apple можеше да отбележи по-голям ръст, ако нямаше проблеми с доставките на iPhone 14 Pro и Pro Max по време на пиковия празничен сезон през 2022 година. Apple спечели и от спада на Huawei в Китай.

От друга страна, Samsung отбеляза спад от 5% на годишна база през 2022 година. Компанията изгуби позиции на китайския пазар поради слабото си присъствие в региона. Освен това пускането на пазара на серията Galaxy S22 през 2022 година се осъществи много по-късно от това на S21 през 2021 година. Въпреки това, ръстът на сгъваемите смартфони беше светъл лъч за компанията.

За Apple ръстът дойде от обновяването на инсталираната ѝ база. Привързаността на екосистемата iOS към множество устройства и услуги е висока. Ако един потребител на iPhone притежава и Apple Watch или Mac, следващото му обновяване на смартфона вероятно ще бъде друг iPhone. Освен това, поради амбициозната стойност на марката Apple и поетапното ѝ разширяване, продажбите ѝ растат и в развиващите се икономики. Загубата на дял на Android спрямо iOS в премиум сегмента също е една от причините за настъплението на Google в областта на смартфоните.

Въпреки това Android може да отбележи нова вълна на растеж през тази година, тъй като се очаква повече производители да пуснат сгъваеми смартфони в премиум сегмента. Съществуващите предложения за сгъваеми устройства в Китай са на път да се разширят на пазарите извън страната. Ще видим и как Honor ще навлезе на европейския пазар, за да спечели дял на тази пазар през тази година.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини