Apple вече е провела разговори със Samsung Electronics и MediaTek заедно със сегашния си доставчик Intel за изработката на 5G модемни чипове за 2019 г. моделите на iPhone. Това става ясно от свидетелските показания на представител на Apple в съдебен процес между Qualcomm и Федералната търговска комисия на САЩ от петък.

Между 2011 и 2016 г. Apple разчиташе неизменно на базираната в Сан Диего Qualcomm като единствен доставчик на такива чипове, които помагат на iPhone да се свързват с безжични мрежи. Започвайки през 2016 г., Apple разделя бизнеса между Intel и Qualcomm, но през 2018 г. Apple се премества единствено към Intel за най-новите си телефони.

Но шефът от веригата за доставки на Apple Тони Блевинс свидетелства в петък, че Apple също е смятала MediaTek и Samsung, един от най-големите си конкуренти на пазара за смартфони, като доставчици на чиповете за следващото поколение безжични мрежи, известни като 5G. Очаква се тези мрежи да започнат да излизат тази година и да осигуряват по-бързи скорости от сегашните 4G мрежи.

FTC съди Qualcomm, твърдейки, че доставчикът на чипове се е ангажирал с антиконкурентни практики за лицензиране на патенти, за да запази господстващо положение на пазара на модемни чипове.

В съда в Сан Хосе, Калифорния, Блевинс свидетелства, че Apple отдавна е търсела множество доставчици за модемни чипове, но е подписала споразумение с Qualcomm за изключително доставка на чиповете, защото доставчикът предлага големи отстъпки за разходите за патентни лицензи в замяна на изключителност.

През 2013 г. Apple прекъсна работата с Intel като доставчик на модеми за iPad Mini 2, защото Apple щеше да загуби отстъпките си, използвайки чиповете на Intel, което прави продуктите на Intel „икономически непривлекателни“ като цяло.

По-късно същата година, след като преговорите за цените с Qualcomm се провалиха, Apple стартира „Project Antique“, за да си осигури втори доставчик на модем, свидетелства Блевинс.

18
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
14 Отговори на коментарите
11 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
OZZY
OZZY

Нали са технологичен гигант? Да си произведат.

Иво
Иво

Могат, разбира се. Проблема е, че ще им отнеме твърде много време, ако към това прибавим и лицензните такси, то тогава цената определено няма да им хареса.

bigbang
bigbang

ивчо приятелче – епъл са рекламна компания не технологична, няма как да произведaт каквото и да било.

Бах Хой
Бах Хой

В грешка си, произвеждат високи цени..

Бах Хой
Бах Хой

На хартия са гиганти, ама като гледам май вече стават легенда, като Титаник….Китайския айсберг ги блъсна здраво, изхода е на дъното…

pix3l
pix3l

Kитaйcĸи aйcбepг? 😀
Teзи oщe нe мoгaт дa нaпpaвят тeлeфoн ĸaтo xopaтa, зa тoвa ĸoмпeнcиpaт c ниcĸи цeни… пpeдcтaви cи ĸaĸвo би cтaнaлo, aĸo Аррlе cвaлят цeнaтa нa іРhоnе дo тaзи нa нaй-cĸъпaтa ĸитaйcĸa пpъчĸa. 😀

nababatihvurchiloto
nababatihvurchiloto

Какво да стане, на всички айфон собственици, ще им падне пишката, защото не са с премиум цена

pix3l
pix3l

Или собственицте на китайски боклуци ще се избият да си купуват iPhone и ще спрат да хейтят, понеже вече и те ще могат да си купят хубав телефон… 😀

Бах Хой
Бах Хой

Ти написа най-големия ВИЦ за 2019, Apple да свалят цените……. Разсмя ме човече, не те познавам но ми вдигна настроението днес, БЛАГОДАРЯ ТИ, за което. Ако продължаваш така, напролет ако има кастинг в Комиците отивай, въобще не му мисли… ? ? ?

pix3l
pix3l

Явно си по-голям идиот от колкото изглеждаш. 😀

Гошо лошо
Гошо лошо

Дали, аз не говоря простотии по форумите…. Но знам ли, може и да си прав. Както и да е, не забравяй за кастинга на Комициците. Там на простотиите ти ще се с. Ее цяла България, мечтаната от теб аудитория. Хайде със здраве, ще те чакам да те гледам на ефир.

Явор40
Явор40

правилно са ти написали по-долу, че говориш простотии. Ако Apple свалат цените, което не виждам как ще стане голбално. Направиха го само за Китай, но нямат особен успех. Та ако го направят, какво мислиш че ще направят китайците……помисли малко. Ако има малко нормален разсъдък в главата ти, ще разбереш защо това няма да се случи. Преди да пишеш по форумите мисли, че верно си за Комиците …

pix3l
pix3l

До тук двама идиоти, нека видим колко още ще кацнат. 😀

Сайдер съкс
Сайдер съкс

Тази статия а и другите отнасящи се за доставчиците на Епъл показват едно : ЕПЪЛ ТЪРСИ ДА ЗАКУПИ САМО НАЙ-ЕВТИНОТО или както го казват те – ако няма отстъпки в цената то тогава предлаганите компоненти са „икономически непривлекателни „.

WTF

Извода : Максимално евтини компоненти / ако може и да са без пари / , максимално евтино китайско или индииско производство и МАКСИМАЛНО високи цени на предлаганите готови продукти .

С две думи – Епълски продукт .

П.С. – Гу*вно в лъскава опаковка .

????‍♂️??‍??‍?‍?‍??️‍??????
????‍♂️??‍??‍?‍?‍??️‍??????

Епълофобиии

Сайдер съкс
Сайдер съкс

ЕФтинофобиии

Запознат
Запознат

Samsung ще бъдат избора. Гарантирано. От Епъл не за първи път работят с тях и винаги са били доволни от качеството . …. както са доволни и всички клиенти на Самсунг .

????‍♂️??‍??‍?‍?‍??️‍??????
????‍♂️??‍??‍?‍?‍??️‍??????

Аз ?????