ирландската глоба

През месец май 2018 година Apple започна да изплаща глобата в размер на 13 милиарда евро, наложена за незаконно предоставените от Ирландия данъчни отстъпки. Reuters съобщи, че корпорацията вече е превела по-голямата част от тази сума.

В края на тримесечието Apple е превела два транша по 4,5 милиарда евро на специална депозитна сметка на правителството на Ирландия. По този начин корпорацията е заплатила 9 от 13-те милиарда глоба, наложена от Европейската комисия.

Специалната банкова сметка бе разкрита от представители на Apple и властите на Ирландия. Корпорацията за пореден път подаде молба за обжалването на тази глоба и окончателното съдебно решение още не е произнесено. Ако глобата бъде отменена или намалена, съответната сума от специалната банкова сметка ще бъде върната на Apple.

Повечето експерти са на мнение, че позицията на Еврокомисията няма да се промени, понеже предишните апелации не оказаха никакво въздействие.

В средата на 2016 година европейският антимонополен орган разкри, че Ирландия незаконно е предоставила огромни данъчни отстъпки на Apple и задължи корпорацията да заплати тези финансови средства. През 2014 година Apple е платила само 0,005% от дължимите данъци и сега трябва да изплати на Ирландия $15,9 милиарда.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари